Митровић: Даља подршка Владе за развој привреде и ново запошљавање

Срна
Митровић: Даља подршка Владе за развој привреде и ново запошљавање

БИЈЕЉИНА- Министар привреде и предузетништва Војин Митровић изјавио је данас да је у Републици Српској запослено 290.000 радника и да ће Влада својим мјерама наставити радити да се олакша и унаприједи пословање привредника и омогући ново запошљавање.

"Ресорно министартсво и Влада Републике Српске апсолутно су опредијељени да им пруже максималну подршку, а већ се показало у претходном периоду кроз субвенције за плате и за капитална улагања да то изузетно значи привредним субјектима", рекао је Митровић.

Да је тако, каже министар, говори податак да је у периоду од како се примјењује Закон о подстицајима повећан број запослених и бруто друштвени производ у Српској.

Прва посјета Митровића од како је преузео дужност министра привреде и предузетништва била је погону "Пасс" у Бијељини који запошљава више од хиљаду радника, сто одсто је извозно оријентисан и наставља да шири производњу.

Митровић је након разговара са генерални директором фабрике Радом Малетићем похвалио њихов квалитетан рад и продуктивност.

"Отварање нових погона и ново запошљавање је оно што је потребно за Семберију и за Републику Српску", рекао је Митровић и најавио наставак подршке републичке власти за индустријску производњу и прераду.

Он је оцијенио да Семберија има изузетан положај због близине Београда, ауто-пута Београд-Загреб и дионице ауто-пута који се гради и биће завршен за двије године, чиме ће Бијељина бити приближена земљама ЕУ.

"Влада ће урадити максимално да омогући привредним субјектима отварање нових погона и запошљавање, а битно је и да локална заједница подржи и помогне привредницима који раде на њиховом подручју и свим будућим привредницима", истакао је Митровић.

Министар, који је из Бијељине, каже да ће пружити максимум да се та сарадња оствари, али и да у претходне двије године мандата актуелни градоначелник апсолутно није желио никакву сарадњу са властима Републике Српске.

"Без сарадње локалне заједнице и Владе Републике Српске немогуће је направити неки велики заокрет у Семберији, а ми ћемо се трудити да и без локалне власти, са нивоа Републике, у Семберији отворимо што више погона", закључио је Митровић.

Малетић, генерални директор фабрике "Пасс" са њемачким капиталом од 85 одсто, рекао је новинарима да имају погоне на 23.000 метара квадратних, сва је производња унапријед продата и намијењена за извоз у земље ЕУ и дијелом у Србију, а имају више од хиљаду запослених.

"Увијек смо имали велику подршку Владе Републике Српске, а сада очекујемо помоћ и око путне инфраструктуре гдје треба да се укључе и републичка и градска власт", навео је Малетић.

Он каже да постоји могућност и да америчка фирма "Тесла" дође у Бијељину.

Фабрика "Пасс" ради сва цријева за проток за велике европске брендове у аутоиндустрији, имају 600 врста производа, отворили су производну халу и у Зворнику, а производњу шире даље и запошљавају нове раднике.

Према ријечима Малетића, прошле године су имали сто милиона КМ промета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана