Митровданске битке - симбол одбране Херцеговине

Срна
Митровданске битке - симбол одбране Херцеговине

БАЊАЛУКА - У Невесињу ће у понедјељак, 8.новембра -хрватских снага из Херцеговине, као и регуларне снаге Хрватске војске, са укупно 40.000 припадника.

Он је рекао да је Невесињска бригада Војске Републике Српске имала око 4.000 бораца, док се на положајима налазило око 1.500 бораца.

“Херојском одбраном бораца Невесињске бригаде који су се задесили на положајима када је почео напад, те пристизањем осталих бораца те бригаде, као и добровољаца, офанзива Хратске војске и ХВО-а доживјела је огроман пораз”, истакао је Милуновић.

Он је рекао да су у овој офанзиви погинули 41 борац Војске Републике Српске и један цивил.

Милуновић је рекао да су Другу митровданску офанзиву 1994. године извеле јединице такозване Армије БиХ тако што су кроз положаје Невесињске бригаде у позадину убацивале своје групе.

Он је навео да су српске снаге у овој офанзиви нанијеле жесток пораз непријатељу и да је том приликом страдало 117 њихових војника, док су на српској страни страдала 22 борца.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програмом обиљежавања Митровданских битака почиње у 11.00 служењем помена и полагање вијенаца и цвијећа на локалитету Спомен костурнице у насељу Грозд.

Он је навео да је у 11.40 часова предвиђен помен и полагање цвијећа на споменик команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, у 12.00 часова помен и полагање цвијећа на централном споменику погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на Тргу слободе, док је у 12.15 часова предвиђено обраћање званичника.

Граонић је рекао да ће овај догађај бити организован по скраћеном програму и уз поштивање свих епидемиолоших мјера.

Он је навео да ће обиљежавању присуствовати највиши представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, чланови руководства града Требиња, те општина Гацка, Невесиња, Калиновика, ЛЈубиња, Источног Мостара, Берковића, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, невладиних организација проистеклих из протеклог рата.

У двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањени су Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док је 140 рањено.

Прва митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана