Митрополит Хризостом: Српски народ се увијек трудио да има чврсту вјеру

Срна
Митрополит Хризостом: Српски народ се увијек трудио да има чврсту вјеру

СОКОЛАЦ - Општина Соколац данас прославља славу општине - Илиндан, а Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је истакао да се српски народ увијек трудио да буде чврст, постојан у вјери, чак и када страда.

"Ми као српски народ увијек смо се трудили, свако на свој начин, да помало будемо по благодати Божијој, да имамо чврсту вјеру, постојану, чак и онда када страдамо", истакао је митрополит Хризостом у бесједи послије литургије у Цркви Светог пропрока Илије на Сокоцу.

Митрополит је нагласио да Светог пророка Илију славе сви народи свјета, а не само хришћани, као и да му је српски народ подигао бројне цркве управо због његове велике вјере и чврстине карактера. Поводом општинске славе додијељена су и признања ове локалне заједнице, а највеће - Повеља општине Соколац синоћ је уручена министру финансија Републике Српске Зори Видовић, док је на данашњој свечаности додијељено још 15 признања заслужним грађанима.

Директор "Електродистрибуције" Пале Ацо Станишић, један од добитника Златне плакете општине Соколац, каже да му признање значи много али и истиче да не припада само њему, већ и матичном предузећу из Требиња, од кога су добили сагласност да у обнову нисконапонске мреже и у санирање објеката на Сокоцу у претходне двије године уложе више од милион КМ.

Он је истакао да ово признање припада и управи "Електродистрибуције" Пале, а посебно вриједним радницима Теренске јединице Соколац са управником Срђаном Кнежевићем, који су дали огроман допринос да би све било реализовано. Начелник општине Милован Бјелица истакао је да је између двије славе општине завршена реализација пројекта свеобухватног рјешавања водоснабдијевања и отпадних вода, као и два стамбена објекта са 64 стана, те асфалтирани путеви у свим новим соколачким насељима.

Према његовим ријечима, Соколац је ушао у реализацију пројеката "Соколов град", а разговарано је и са инвеститорима из Њемачке и Србије о изградњи соларне електране на подручју општине. "Имамо у плану да успоставимо пословну слободну зону на Сокоцу и да градимо још двије стамбене зграде по пројекту ЦЕБ два за шездесетак породица које још нису стамбено обезбијеђене", навео је Бјелица.

Свечаности су данас присуствовали потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, представници града Источно Сарајево, Матице српске из Новог Сада, начелници општина Сарајевско-романијске регије, представници јавних предузећа, установа и организација проистеклих из протеклог рата, академик Ново Пржуљ и декан Шумарског факултета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана