Митрополит Хризостом освештао новоизграђени храм код Сокоца

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас у Жљебовима код Сокоца новоизграђени храм посвећен Светом апостолу Томи, а потом служио Свету архијерејску литургију у присуству великог броја вјерника.

Митрополит дабробосански подијелио је велику радост са вјерницима због завршетка изградње цркве у Жљебовима коју је, како каже, због њене љепоте назвао Цвијет Романије, јер је украс ове планине.

Владика Хризостом је нагласио да је желио да украси Романију црквама и светињама Божијим након што је примијетио да поред путева нема храмова који су велики знак и идентификација ко живи на овим просторима и које је вјере.

Митрополит дабробосански је навео да је данашњим освештањем цркве у Жљебовима остварена жеља донаторке земљишта за изградњу храма мјештанке ЛЈубе Тошић у спомен на њену породицу, преминулог сина Миодрага и супруга Илије.

“Црква Божија је наша заједничка кућа. Сви ми имамо своје породичне куће, али црква је наше мјесто окупљања на којем су сви једнаки и равноправни. Сада имате кућу молитве, цркву Божију након више од 2.000 година”, нагласио је митрополит Хризостом.

Владика Хризостом је у обраћању вјерницима најавио да ће у порти ове цркве бити изграђен Светосавски дом у коме ће се мјештани овог краја састајати на Божић, Васкрс, Светог Саву и друге црквене празнике.

Митрополит дабробосански уручио је Златни орден свештеномученика Петра митрополита дабробосанског Луки Ђурковићу из Сокоца, потомку донатора земљишта на коме је изграђен овај храм и прогласио га вјечним кумом ове цркве.

За добротворе новоосвештаног Храма Светог апостола Томе проглашени су градоначелник Источног Сарајева ЛЈубиша Ћосић, привредници Бране Витомир и Бојо Боровина са Сокоца, а архијерејска похвалница уручена је протојереју-ставрофору Илији Чупићу, привременом пароху Парохије прве Соколачке.

Предсједник организационог одбора за освештање храма у Жљебовима Момир Тошић рекао је Срни да је данашњи дан један од највећих празника у овом крају јер је освештан новоизграђени храм и мјештани су дочекали митрополита Хризостома у Жљебовима заједно са житељима околних села.

“Послије освештања темеља 2020. године, на земљишту које је цркви поклонила породица Илије Тошића данас имамо нашу прелијепу Цркву Светог апостола Томе у којој ћемо се сабирати и нова покољења охрабрити да се враћају завичају, гђе ћемо заједно обиљежавати наше велике празнике”, истакао је Тошић.

Српска православна црква данас прославља Светог апостола Тому, празник у народу познат као Томиндан. Свети апостол Тома био је један од дванаесторице првоапостола Христових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана