Миторић: Срби су свјесни жртве коју је цар Николај за њих поднио

ГС
Foto: ИППО

БАЊАЛУКА - Служењем свете литургије и молебана у Храму Светог Василија Острошког у Обилићеву у Бањалуци и полагањем вијенаца на спомнику Светог цара Николаја другог, обиљежен је празник Светих царских мученика Романових.

Предсједник Императорског православног палестинског друштва Републике Српске свештеник Миладин Митровић рекао је да је дан мученичког страдања свете породице, уједно и дан њиховог светитељског прослављања у Православној цркви.

„Очувањем културе сјећања на свете царске мученике, ми, у суштини, чувамо од заборава сјећања на жртвени подвиг цара Николаја Романова који је, због опстанка српског народа ушао у Први свјетски рат против аустроугарских окупатора“, подсјетио је Митровић.

Он је оцијенио да чињеницу да Срби данас имају високо подигнуту свијест о незамјењивој улози руског цара у очувању српског народа у једном тешком и судбоносном тренутку његове историје, свједочи и градња српско-руског центра и храма у Бањалуци.

„Руско-српски центар градимо у славу свете царске породице. Центар је сваки дан, на нашу радост, све видљивији јер су радови посљедњиих мјесеци интензивирани“, додао је Митровић изразивши наду да ће се садашњим темпом изградња и наставити.

Он је нагласио да је заслуге за то припадају његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему под чијим руководством се читав пројекат и одвија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана