Мисија ОЕБС-а: Поштовање других мора бити заштићено

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

САРАЈЕВО - Мисија ОЕБС-а у БиХ саопштила је да поштовање других, независно од њихове вјерске, културне или етничке припадности или оријентације, мора бити заштићено од свих, у интересу свих. Из Мисије ОЕБС-а наводе да су озбиљно забринути због недавних инцидената који су се десили у Јањи, Приједору, Брчком, Гацку, Источном Сарајеву, на Илиџи, у Фочи, Добоју и Бужиму, те позивају надлежне органе да их истраже.

"Мисија овим путем жели да похвали почетне истражне кораке које су предузеле поједине структуре за спровођење закона у Бијељини, Приједору и Брчком", наводи се у саопштењу. Из ОЕБС-а су позвали органе власти на другим локацијама гдје су се десили инциденти да предузму исте кораке без одлагања.

Мисија ОЕБС-а упозорила је на све активности које "носе са собом потенцијал да проузрокују конфликт и доведу до дестабилизације мира и безбједности у БиХ". "Мисија сматра да употреба запаљиве и реторике подјела од појединих званичника у БиХ, укључујући у Републици Српској у протеклим данима, доприноси појави оваквих инцидената", наводи се у саопштењу. Из ОЕБС-а су додали да изабрани и именовани званичници имају посебну одговорност да штите интересе свих грађана, независно од њиховог поријекла, да одбаце реторику подјела, те буду примјер одговорног понашања, да смирују тензије и промовишу конструктиван дијалог.

"Поздрављамо осуде ових инцидената од неколико високих политичких и вјерских званичника, те представника цивилног друштва широм земље, као и многе јавне изразе подршке за оне који су били мета ових инцидената", наглашава се у саопштењу. Из ОЕБС-а су навели да се на тај начин шаље јасан сигнал нулте толеранције и помаже враћању повјерења у институције и владавину права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана