Мишић: Сваки радник мора да добије платну листу са свим елементима извршне исправе

Срна
Foto: гс

ТЕСЛИЋ- Сваки радник за свој рад у Српској од послодавца мора да добије платну листу, која садржи све елементе извршне исправе на којој морају бити приказани цијена рада, коефицијент и сви елементи увећања и права која се остварују законом, изјавила је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Мишићева је истакла да се, ступањем на снагу измјене и допуне Закона о раду у Српској, плате уговарају искључиво колективним уговорима која су власништво послодавца и синдиката и питање су њиховог договора.

Током паузе данашње радионице о примјени измјена и допуна Закона о порезу на доходак, Закона о доприносима и Закона о раду, који се одржава у Теслићу у организацији Савеза синдиката, Мишићева је рекла новинарима да очекује да ће сва ова питања бити уређена за чланове овог синдиката те позвала друге раднике да им се придруже ради остваривања тих права.

Мишићева је навела да ће када све то остваре, одмех кренути са захтјевима о отпочињању преговора за повећања плата, наводећи да су од Министарства финансија затражили да се, у складу са преласком на модел исплате бруто плата, изради и објави правилник или упутство за обрачун плата у складу са новим законским рјешењима будући "да су се обрачунавале, а и даље обрачунавају како ко стигне".

"Нажалост, мораћемо одржати озбиљне састанке са Инспекторатом Републике Српске, поготово са инспекторима рада, али не можемо амнестирати ни Пореску управу. Мораћемо мијењати нека подзаконска акта, чак и законе када је у питању Пореска управа", најавила је Мишићева.

Стручни савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Рајко Кличковић каже да је законским измјенама остварен велики напредак када је ријеч о преласку на бруто плату и усклађивању одредбе Закона о раду са Уставом Српске, у дијелу да се плате искључиво уређују законима и колективним уговорима.

"Као један од најважнијих циљева јесте другачија позиција колективних уговора у самом Закону о раду, нарочито у дијелу закона који се односи на уређење плата", навео је Кличковић.

Он каже да се сетом укупних законских измјена јасно дефинише плата која се израчунава на основу основних елемената и то, коефицијенти, сложеност посла, цијена рада и сва увећања која прописује Закон о раду и колективни уговори.

Кличковић је издвојио и дио који се односи на увећање најниже плате, а посебно на садржај писаног обрачуна плате.

"Сваки радник ће моћи да види од чега се састоји његова плата, шта је то нето плата коју ће добити, шта су доприноси и порези, гдје су његове обуставе ако их има и шта је то за исплату", навео је Кличковић и додао да се трипартитно дошло до правилника о обрасцу уговора о раду.

Коментаришући начин обрачуна плате, Кличковић појашњава да ће новом правилником бити утврђени основни елементи, али да образац не може бити унификован с обзиром на ниво остварене дигитализације послодавца и његове методологије.

"Када дође инспектор у контролу он ће од послодавца тражити акт којим је уређена плата односно колективни уговор, евиденцију присуства на раду, и писани садржај обрачуна плате", навео је Кличковић.

Он је оцијенио да ће законске измјене бити на задовољство радника, дијелом и синдиката.

"Колико ће бити на задовољство послодаваца то ћемо видјети, јер како је рекао предсједник Владе /Радован Вишковић/ неће се само Влада одрећи свог дијела, требало би се нешто и послодавци да се одрекну да се повећа плата радника у контексту са свим овим повећањима", нагласио је Кличковић.

Радионица о примјени измјена и допуна Закона о порезу на доходак, Закона о доприносима и Закона о раду одржава се до сутра у хотелу "Кардијал" у Бања Врућици код Теслића, а током њеног трајања биће представљен и водич за примјену Закона о забрани узнемиравања радника на раду.

Радионица се организује у оквиру пројекта "ЕУ за цивилно друштво", који пружа техничку подршку у јачању дијалога између социјалних партнера у Републици Српској. Пројекат финансира делегација ЕУ у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана