Мишић: Сачинити правилник о садржају писаног обрачуна плате

Срна
Мишић: Сачинити правилник о садржају писаног обрачуна плате

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић оцијенила је изузетно значајним што су квалитетно сачињене измјене и допуне Закона о раду, Закона о порезу на доходак, те измјене и допуне Закона о доприносима Републике Српске, али сматра неопходним да се сачини правилник о садржају писаног обрачуна плате и образац платне листе.

Мишићева је навела да ће, након што буде сачињени правилник о садржају писаног обрачуна плате и образац платне листе, контролни органи имати уједначену праксу приликом контроле примјене ових закона.

-Сигурно је да постоје савјесни послодавци, али је од изузетног значаја да радници знају своја права и да буду синдикално организовани. Након доношења подзаконских аката за раднике који утврде неправилности неће бити судовања, него само извршење обавеза - рекла је Мишићева данас у Бањалуци.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић навела је да би ови подзаконски акти могли бити усвојени до краја фебруара.

-Радници морају знати своја права, јер накнаде на плату не смију бити њен дио - рекла је Васићева.

Помоћник директора Пореске управе Републике Српске Перса Паић и Момчило Ђекановић из Пореске управе сматрају да ће измјене ових законских рјешења и усвајање подзаконских аката квалитетније утицати на контролу послодаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана