Министарству ће бити предложено како измијенити Закон о правима бораца

Срна
Министарству ће бити предложено како измијенити Закон о правима бораца

БАЊАЛУКА - Савез ратних војних инвалида Републике Српске предложиће Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске на који начин извршити измјене Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца, рекао је предсједник овог савеза Драган Врховац.

Врховац је рекао да је на данашњој сједници Предсједништва Савеза закључено да је потребно донијети измјене и допуне након одлуке Уставног суда Српске да је неуставна одредба Закона о правима бораца у вези са исплатом инвалиднина.

"Сходно томе разговарали смо са представницима осталих организација и они су прихватили да се то што прије ријеши, а једини начин је кроз измјене и допуне закона. Ми ћемо данас, са сједнице Предсједништва, доставити приједлог како то извршити", рекао је Врховац новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су разматране досадашње активности у овој години, као и приоритети у наредним мјесецима.

"Рађено је на побољшању права ратних војних инвалида посебно кроз зравствену заштиту, бањску рехабилитацију и стамбено збрињавање", рекао је Врховац.

Он је додао да је на сједници Предсједништва разговарано и о начину пружања помоћи осумњиченим за ратне злочине, наводећи да у многим случајевима на крају не буде елемената за кривично гоњење тих људи који преживљавају разне тортуре.

Уставни суд Републике Српске на сједници у јануару утврдио је да одредба Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Српске, којом Влада на почетку сваке године утврђује основицу мјесечних примања, није у сагласности са Уставом Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана