Министарство здравља: У Српској доступна најмодернија деветовалентна ХПВ вакцина

Срна
Министарство здравља: У Српској доступна најмодернија деветовалентна ХПВ вакцина

БИЈЕЉИНА - Вакцинација против хуманог папилома вируса /ХПВ/ у Републици Српској почела је 31. марта у Бањалуци гдје је до сада ову вакцину примило 320 особа, а у Бијељини је вакцинисано седам, рекао је данас помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић.

Латиновић је изразио наду да ће вакцинација кренути бржем темпу након данашње радионице у Бијељини и медијског представљања значаја вакцинације и бенефита које она доноси.

"Влада Републике Српске ће у наредне три године обезбјеђивати по 10.000 доза ХПВ вакцине које ће бити бесплатне за дјевојчице и дјечаке узраста од 11 до 14 година", рекао је Латиновић новинарима и истакао да особе које су изван ове доби могу у Институту за јавно здравље Републике Српске бити вакцинисани са обје дозе, а цијена једне је 210 КМ.

Према његовим ријечима, радионица у Бијељини је четврти овакав састанак са представницима здравствених установа и школа на којима се промовише ХПВ вакцинација у Републици Српској, што је до сада учињено у Бањалуци, Источном Сарајеву и Требињу.

"ХПВ вакцинација је превентивни програм који је јако важан у превенцији појаве, превасходно карцинома грлића материце, али инфекција ХПВ вирусом проузрокује и друге карциноме", истакао је Латиновић.

Он каже да је ХПВ вирус јако присутан јер се процјењује да је 80 одсто популације у неком животном периоду заражено овим вирусом, те да се вакцинацијом практично предупређује појава тешких малигних болести. "У Републици Срској годишње од карцинома материце оболи око 200 жена, од којих, нажалост, 50 годишње умре.

Преваленца оболијевања од карцинома грлића материце у Српској је 33 жене на 100.000 жена, преваленца у Словенији која је почела вакцинацију прије десетак година је седам жена на 100.000 жена", навео је Латиновић.

Он је нагласио да се ХПВ вакцина примјењује већ 15 година и јако је поуздана, нема нежељених дејстава, ни пријављених проблема када је ријеч о њеној употреби. Замјеник представника Популационог фонда УН у БиХ /УНФПА/ Марина Риђић рекла је новинарима да је у Републици Српској доступна најмодернија, деветовалентна вакцина.

"Очекујемо да ће здравствени радници, просвјетари и родитељи препознати важност вакцинације против ХПВ вируса", рекла је Риђићева.

Она каже да је у срцу њиховог мандата борба против рака грлића материце и да је у том настојању врло значајна доступност ХПВ вакцине у домовима здравља широм Републике Српске. "Вакцинација је једини, најефикаснији и свјетски доказано најбољи начин за превенцију свих облика рака грлића материце и глобални је циљ да до 2030. године 90 одсто дјевојчица у свијету буде вакцинисано ХПВ вакцином", навела је Риђићева.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у сарадњи са Институтом за јавно здравство и уз подршку Канцеларије УНФПА у БиХ организовало је представљање вакцинације против хуманог папилома вируса у Бијељини, које је одржано у Галерији Центра за културу "Семберија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана