Министарство здравља: Стални помаци на унапређењу положаја запослених у здравству

СРНА
Министарство здравља: Стални помаци на унапређењу положаја запослених у здравству

БАЊАЛУКА- Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позвало је синдикате на заједнички рад на бољој организацији пружања здравствене заштите у најбољем интересу пацијената, те истакло сталне помаке на унапређењу социо-економског положаја запослених и услова рада у области здравства.

Из Министарства су за Срну истакли да су у свим здравственим установама редовна и да се измирују текуће обавезе, а да је почетком 2022. године почела примјена нових модела повећања плата кроз повећање коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима нижим од 1.000 КМ.

Подсјећају и да, када је ријеч о повећањима издвајања за плате запослених у здравственом сектору, најбоље говори податак да је 2018. укупан мјесечни износ који се издвајао био 24 милиона КМ, а од јануара ове године је 42 милиона КМ.

Наглашавају и да је ресорни министар са Синдикатом здравства и социјалне заштите потписао одлуку о утврђивању цијене рада за све запослене у јавним установама у области здравства чиме је повећан износ цијене рада са 145 КМ на 159,50 КМ.

Потписан је и Споразум са седам синдиката у области здравства, просвјете, управе, унутрашњих послова и правосуђа са надлежним министрима, на основу којег је запосленима у јавном сектору, међу којима је и здравство, плата повећана за 100 КМ, кроз измјене коефицијената за обрачун плата.

Тада је, напомињу из Министарства, договорено и додатно повећање плата за пет одсто за запослене којима је нето плата испод просјечне у Републици, што је и учињено почетком 2023. године, поштујући наведени споразум са синдикалним организацијама.

"Та измјена Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства у сету приједлога измјена закона о платама једна је од мјера Владе Српске која је допринијела побољшању економско-социјалног положаја запослених у Српској", нагласили су у Министарству здравља и социјалне заштите.

Из Министарства напомињу и да је на снази Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства Српске потписан са предсједницима Синдиката здравства и социјалне заштите и Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити, којим су додатно унапријеђена права радника у здравству.

"Министарство разумије захтјеве представника синдиката за разматрањем могућности изналажења додатних рјешења за заштиту радника у здравственим установама, али напомиње да се предметна материја не односи искључиво на законодавство у области здравства", навели су у Министарству.

Уважавајући да сваки грађанин има право на здравствену заштиту уз поштовање највишег стандарда људских права, као и физички и психички интегритет и безбједност своје личности, из Министарства напомињу да здравствени радници у обављању свог посла морају од пацијената и њихових породица да добију исти ниво поштовања.

Како кажу, у сталном су контакту са свим репрезентативним синдикалним организацијама из области здравства и упознати су са захтјевима, који су различити и по својој суштини и по моделима који се предлажу.

"Синдикати су приликом разговора у Министарству упознати и са тренутним буџетским оквиром. Подсјећамо да су социјални дијалог и редовни разговори овог Министарства са синдикатима допринијели стварању партнерских односа и дали активну улогу синдикатима код креирања свих кључних политика и планова у здравственом систему", наводе у Министарству.

Истичу и да владина одлука о повећању најниже плате није умањила примања медицинским радницима, него је повећала категоријама радника који су имали најнижа примања.

Представници синдикалних организација Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске окупили су се данас у Бањалуци како би указали на проблеме и затражили повећање цијене рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана