Министарство здравља: Осуда злонамјерних коментара опозиције о пројекту реконструкције УКЦ-а

Срна
Министарство здравља: Осуда злонамјерних коментара опозиције о пројекту реконструкције УКЦ-а

БАЊАЛУКА - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске најоштрије осуђује злонамјерне тврдње појединих опозиционих политичара у којима се ниподаштавају цјелокупни пројекти реконструкције, изградње и савременог опремања Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, саопштено је из овог министарства.

Из Министарства су истакли да је захваљујући овим пројектима у УКЦ-у Српске направљен огроман и свима очигледан помак у условима рада и здравствених услуга за пацијенте.

Пројектом реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње Сјеверног крила УКЦ-а Српске опремљене су модерне операционе сале, централна јединица за стерилизацију, савремени центар за ургентну медицину, патологија и тако даље.

"Тиме су значајно унапређени услови за рад и створен модеран болнички комплекс у којем се изводе најзахтјевнији захвати лијечења и дијагностике. На око 60.000 квадрата модерног комплекса, по угледу на најмодерније болнице у свијету, омогућен је нови концепт рада и стално усавршавање услуга за пацијенте", наводи се у саопштењу.

Из Министарства подсјећају и да је захваљујући пројекту изградње и опремања Јужног крила направљена потпуно нова организација рада поликлиничко-дијагностичко-терапијског центра на 18.000 метара квадратних, захваљујући којем су пацијенти који долазе на специјалистичке прегледе одвојени од оних који су у УКЦ Српске на хоспитализацији.

"Специјалистичке амбуланте опремљене су модерном дијагностичком опремом, а међу највреднијом и најсавременијом опремом су апарати попут ПЕТ/ЦТ и СПЕЦТ/ЦТ, који се користе за најпрецизније дијагностификовање код онколошких, неуролошких или кардиолошких обољења", додаје се у саопштењу.

Из Министарства истичу да су свјесни значаја највеће здравствене установе, која свакодневно болнички збрињава више од 1.000 пацијената из цијеле Републике Српске и чији запослени улажу огромне напоре да и у овим отежавајућим околностима пандемије вируса корона пруже здравствену заштиту за све пацијенте којима је она потребна.

У саопштењу се подсјећа и да је Влада Републике Српске недавно усвојила Информацију о потребним средствима за финансирање набавке додатне опреме, намјештаја и потрошног материјала неопходног за почетак рада Клинике за кардиохирургију, чиме се стварају предуслови да се у Републици Српској по први пут успостави клиника за најзахтјевније хируршке захвате из области кардиологије.

Из Министарства су напоменули и да је Влада Републике Српске усвојила и Информацију о покретању процедуре за дјелимичну санацију објеката Матерните и Клинике за инфективне болести УКЦ-а Српске, чиме је планирана истовремена реорганизација рада у објектима.

При томе би се реализовала идеја да се обједињавањем и синергијом различитих грана медицине, на примјер у објекту Матерните-гинекологија и акушерство, педијатрија, дјечија хирургија, радиологија, хирургија дојке, лабораторија, направи организација рада која ће довести до значајног унапређења здравствене заштите жена и дјеце.

У саопштењу се подсјећа и да Министарство здравља и социјалне заштите Српске у сарадњи са Развојним програмом УН /УНДП/ и Развојном банком Савјета Европе, предузима активности с циљем припреме пројекта изградње, реконструкције и опремање психијатријских установа у Републици Српској.

"Пројекат се ради управо с циљем реконструкције и санације постојећих објеката у грађевинском смислу или изградње нових објеката за потребе установа, као и унутрашње опремање тих објеката и набавку неопходне медицинске опреме", наводи се у саопштењу. 

Из Министарства напомињу да садашњи капацитети изискују реконструкцију оштећене или привремене инфраструктуре, осавремењавање у складу са модерним стандардима /архитектонски и функционално/, као и увођење нових здравствених технологија како би се повећао квалитет и ефикасност услуга, а пројекат ће се реализовати уз изузетно повољну кредитну подршку Развојне банке Савјета Европе.

Клиника за психијатрију УКЦ-а Српске, нови објекат, планирано је да буде на локацији Паприковац.

"Имајући у виду све ово, потпуно је неразумљиво и крајње дегутантно да се успјешни пројекти у здравству, који су очигледни и од којих највише користи имају управо пацијенти, подругљивим тоном доводе у питање поготово од оних који за њих нису ни најмање заслужни", сматрају у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Упркос сталним нападима и покушајима да се обезвриједе напори и напредак у здравственом систему, из Министарства истичу да ће наставити предано да раде за добробит сваког пацијента у Републици Српској и улагањима у изградњу нових и реконструкцију постојећих објекта болница и домова здравља и њихово опремање савременим медицинским апаратима и опремом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана