Министарство здравља: Циљ формирања агенције за лијекове, заштита здравља становништва

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Формирање агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске је један од одговора на неуспјеле напоре да у ванредној ситуацији здравственим установама у Српској буде омогућено функционисање и заштита здравља становништва, саопштено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите.

"У међувремену превазиђене су административне баријере за добављаче медицинског кисеоника у болнице у Републици Српској, које располажу потребним капацитетима, а снабдијевање је уредно", истичу у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, реагујући на тврдње директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака да од оснивања агенције за лијекове Српске неће бити ништа.

У саопштењу се подсјећа да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, на ванредној Конференцији у области здравства, присутне информисало о проблему снабдијевања медицинским кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек у складу са стандардом и европском фармакопејом, наводећи да то није проблем само Републике Српске, него БиХ.

"Предложено је неколико привремених рјешења у складу са стандардом и европском фармакопејом, али је Золак све приједлоге одбио. Умјесто конструктивних рјешења у интересу пацијената, настављена је пракса да не нуде никаква рјешења у оквиру надлежности, већ се делегирају проблеми и одговорност пребацује другима", додаје се у саопштењу.

Из Министарства здравља напомињу да се у пандемији вируса корона доказало да је за све што је била надлежна Република Српска функционисало и функционише.

"Влада Републике Српске је учинила огромне напоре да обезбиједи све што је потребно за функционисање здравствених установа и у ванредним околностима пандемије. Ниједан пацијент није остао незбринут, ниједан лијек није недостајао, здравствени радници у сваком тренутку имају довољне количине заштитне опреме, а прве вакцине смо набавили оног тренутка када смо престали да се ослањамо на аранжмане у оквиру БиХ", истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана