Министарство за просторно уређење и УНДП: Фокус на пројектима прилагођавања екстремним климатским условимa

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је са представницима Регионалне канцеларије УНДП-а у Истанбулу договорена финализација пројеката прилагођавања екстремним климатским условима и унапређење рада заштићених подручја, које УНДП у БиХ финансира са 17 милиона долара бесповратних средстава.

Голићева је навела да су УНДП и Министарство за прострорно уређење договорили даљу сарадњу на изради Петог националног извјештаја о климатским промјенама, који ће бити финансиран из међународних донаторских средстава, саопштено је из овог министарства.

У саопштењу се подсјећа да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске конткат институција БиХ према Оквирној конвенцији УН о промјени климе, те да је Конвенција дала позитивно мишљење и високе оцјене за све извјештаје БиХ.

Из Министарства напомињу да Голићева предводи делегацију, која је, на позив Регионалне канцеларије Развојног програма УН за Европу и државе Централне Азије, одржала низ састанака са руководством Регионалне канцеларије у Истанбулу.

На састанцима је било ријечи о наставку сарадње између УНДП и министарстава надлежних за заштиту животне средине Републике Српске и Федерације БиХ на имплементацији пројеката у овој области, са акцентом на пројекте које финансира Зелени климатски фонд и Глобални фонд за заштиту животне средине.

У делагацији су и помоћници министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Свјетлана Радусин и Милош Јокић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић и помоћник министра у федералном Министарству заштите животне средине и туризма Мехмед Церо.

Делегација се састала са директором Регионалне канцеларије УНДП-а у Истанбулу Гердом Трогеманом и руководиоцем регионалног тима за природне ресурсе, климу и заштиту животне средине Лором Алтингер.

У рад састанка на високом нивоу, из Њујорка се путем видео-линка укључила шеф УНДП тима за адаптације на климатске промјене Шрилата Камила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана