Министарство унутрашњих послова РС затрпано пријавама ђака за средњу школу

Данијела Бајић
Министарство унутрашњих послова РС затрпано пријавама ђака за средњу школу

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) РС затрпано је пријавама ђака који своје средње образовање желе наставити у школи унутрашњих послова, на чији конкурс се јавило око 400 кандидата, од којих ће сваки трећи бити примљен.

Средња школа унутрашњих послова у септембру, након 22 године, поново отвара врата за ђаке, а у клупе ове године требало би да сједне 120 дјечака и 30 дјевојчица који сањају да у плавој униформи служе Републици Српској и њеним грађанима.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а РС Миле Шикман испричао је за “Глас” да су на основу пријава и разговора са кандидатима пријатно изненађени њиховом високом мотивисаношћу.

- Кандидати који су се пријавили чврсто су одлучили да упишу ову школу. Иако се уписују они који су завршили други средње, међу њима има и одличних гимназијалаца који су спремни да и понове трећи разред како би остварили своје снове. Нажалост, мјеста ове године неће бити за све - рекао је Шикман.

Додао је да ће идуће седмице сви кандидати, који испуњавају услове, бити позвани на психотестирање и љекарски преглед.

- Они који буду оцијењени као способни за школовање, излазе на пријемни испит који садржи провјеру моторичких способности и тест опште информисаности. На број бодова за упис ће, свакако, утицати и остварени резултати у првом и другом разреду средње школе - истакао је Шикман.

На интернет страници, “Јутјуб” каналу и друштвеним мрежама  МУП-а РС, нагласио је Шикман, објављене су вјежбе које ће бити предмет провјере моторичких способности.

- Такође, кандидатима су доступна и питања за тест из опште информисаности, како би сви они који прођу љекарски преглед имали прилику да се што боље припреме, јер конкуренција је заиста велика и примићемо само оне најбоље - казао је Шикман.

Он је подсјетио да ће за најбоље ђаке ове школе бити обезбијеђен наставак школовања на неким од високообразовних институција из Српске и Србије.

- Ученици ће имати врхунске услове што се тиче смјештаја и хране, јер је за те намјене изграђена нова зграда, потпуно опремљена са свим кабинетима, учионицама - истакао је Шикман.

Додао је да ће ученици, између осталог, имати обезбијеђене уџбенике, наставна средства, сву потребну полицијску опрему и униформе те приступ теретани, спортским салама и модерним теренима. Са родитељима и старатељима ученика биће, поновио је, потписан посебан уговор којим ће бити прецизирана њихова права и обавезе.

Петнаестодневни конкурс за упис ђака у трећи разред средње школе унутрашњих послова затворен је у петак, а општи услови су да успјех кандидата у првом и другом разреду средње школе треба да буде најмање добар, а владање најмање врло добро. Међу условима за упис у школу је и то да на дан затварања конкурса нису старији од 18 година, као и да против њих није покренут прекршајни поступак.

Кадети  

Министарство унутрашњих послова РС представило је у петак у Залужанима 170 кадета 24. класе Полицијске академије и 10. класе Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), који ће од 1. августа бити дио нових младих полицијских снага МУП-а.

Министар унутрашњих послова РС Синиша Каран младим полицајцима је поручио да су пред њима бројни изазови и обавезе.

- Очекујемо од вас да своја знања са Полицијске академије примијените у пракси и да тако дате свој допринос у заштити безбједности грађана и њихове имовине и уставног поретка Српске - поручио је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана