Министарство: Унеско да препоручи експерте за рад на Мирослављевом јеванђељу

СРНА
Министарство: Унеско да препоручи експерте за рад на Мирослављевом јеванђељу

БЕОГРАД - Министарство културе и информисања упутило је писмо Унеску да препоруче експерте из области заштите старе и ријетке рукописне књиге који би се као консултанти прикључили раду наших стручњака по питању могућих конзерваторских интервенција на Мирослављевом јеванђељу.

Министарство се на овај корак одлучило након извештаја Експертске радне групе за утврђивање свеукупног стања рукописа, која је оцијенила да је потребно размотрити развезивање кодекса имајући у виду чињеницу да је приликом последње конзервације рукописа 1998. године дошло до грешке у повезивању првог дволиста првог табака.

Будући да се то разликује од раније изнетог мишљења конзерваторске групе која сматра да неопходни сет конзерваторских интервенција подразумијева и одређени степен ризика за пергаментне листове, Министарство се обратило Унеску молбом да препоручи признате међународне стручњаке са којима би домаћи конзерватори могли да се консултују у погледу даљих корака за физичку заштиту књиге.

Министарство културе и информисања подсећа да је почетком 2021. године, у циљу веће видљивости и доступности, као и квалитетније презентације и промоција нашег националног културног блага, покренуло пројекат дигитализације Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа, у који су укључени Народни музеј, Народна библиотека Србије и Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ.

У складу са Споразумом о сарадњи у области дигитализације Мирослављевог јеванђеља, извршено је снимање књиге у затеченом стању, без раскоричавања.

Снимање је обављено у специјално опремљеној просторији Народног музеја и трајало је од средина јула до краја августа 2021. године.

Цијели поступак дигитализације рађен је под надзором кустоса и конзерватора, у климатизованом простору Народног музеја, специјално припремљеном за рад на снимању јеванђеља.

Након прегледа снимака примећено је да постоји грешка у повезивању првог дволиста првог табака која је настала након обављене конзервације 1998. године.

Приликом повезивања прве свешчице је дошло до грешке када је један дволист у цијелини стављен на почетак, а да у њега нису положени остали дволисти те свешчице, тако да се, као резултат, осми лист нашао испред другог.

Иако то не угрожава физичко стање књиге, Министарство је формирало Експертску радну ради утврђивања свеукупног стања рукописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана