Министарство просвјете огласило се о вршњачком насиљу у Бањалуци

ГС
Министарство просвјете огласило се о вршњачком насиљу у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује насиље међу ученицима које се догодило на аутобуском стајалишту испред бањалучке Основне школе "Свети Сава" и чини све напоре да се овакви инциденти адекватно санкционишу, те да оснажи капацитете школа да превентивно дјелују да би се обезбиједило сигурно окружење за ученике и наставнике у школама.

Из Министасртва наводе да је школа у складу са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља у школама информисала Министарство о немилом догађају и предузела све друге потребне активности дефинисане овим документом.

У саопштењу подсјећају да на Програм мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама и ђачким домовима у Републици, који је усвојен прошле године, као важан инструмент у борби против насиља и за промоцију сигурног и здравог школског окружења.

"Кроз образовне програме, радионице, ваннаставне активности и примјену нулте толеранције на насиље, важно је истицати кључне вриједности као што су поштовање у нашим школама, другарство, емпатија и разумијевање. Поштовање према другима је основни принцип који треба да се његује у свим аспектима школског живота, јер се тако ствара основа за здраве међусобне односе засноване на разумијевању и подршци", додаје се у саопштењу.

Ученик осамог разреда бањалучке Основне школе "Свети Сава" ударио је шаком у браду свог друга из разреда, који није теже повријеђен.

Инцидент се догодио 5. марта ван школског дворишта, на аутобуској станици преко пута школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана