Министарство препоручује да се испита стање безбједности у школама у Српској

Срна
Министарство препоручује да се испита стање безбједности у школама у Српској

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је Срни да је за све школе припремљен допис како је дјелују поводом трагедије у београдској основној школи, а предвиђа да се састане мултилатерални тим, који има задатак да дјелује у случају било каквог насиља.

-Препорука директорима школа је да преиспитају тренутно стање безбједности у школама, као и да се у складу са педагошким стандардима одрже часови одјељенске наставе на којима ће се дјеци на примјерен начин образложити јучерашња дешавања у београдској Основној школи „Владислав Рибникар” - рекла је Стојичићева Срни.

Она је истакла да су грађани Републике Српске веома потресени јучерашњим трагичним догађајем у Београду у којем је убијено осморо дјеце и један радник обезбјеђења.

Према њеним ријечима, закон који Српска има о основном и средњем образовању предвиђа нулту толеранцију на сваки вид насиља и у том смислу се траже одговори да се предузму мјере да се насиље не деси.

-Сви смо јуче били веома потресени том вијешћу, а претпостављам да је то унијело немир и међу наше наставно особље и дјецу у основним и средњим школама. Свјесни смо одговорности институција, али и комплетног система Републике Српске, када је ријеч о свакој врсти насиља - рекла је Стојичићева.

Напомиње да је у Србији донесена одлука о проглашењу три дана жалости од сутра до понедјељка, 8. маја, те да очекује да ће и у Српској складу са тим бити исказано жаљење за дјецом која су трагично изгубила живот.

-Нећемо имати појединачних иступања. Вјерујем да ћемо одати почаст преминулим минутом ћутања почетком сутрашњег дана жалости, те очекујем да ћемо на данашњој сједници Владе заузети заједнички став у вези са тим - рекла је Стојичићева.

У пуцњави у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду јуче је убијено осморо дјеце и један радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и један наставник те школе су рањени. Полиција је ухапсила четрнаестогодишњег К.К, који је починио тај злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана