Министарство попустило, адвокати прекидају штрајк?

Независне
Министарство попустило, адвокати прекидају штрајк?

БАЊАЛУКА - Адвокати по службеној дужности у Српској разматрају обуставу штрајка, у који су ушли 1. августа.

Извор "Независних новина" потврдио је да је Министарство правде Републике Српске напокон попустило и понудило испуњење дијела захтјева адвоката.

У допису ресорног министарства, које је у посједу поменутог листа, проистиче да ће адвокати, по свему судећи, добити већи бод за заступање, као и да ће им бити исплаћена дуговања.

"Информишемо вас да ово министарство даје прелиминарну сагласност на вриједност бода од три КМ код примјене Тарифе о наградама и накнади за рад адвоката, са примјеном нове вриједности бода од 1. јануара 2025.", навели су из ресорног министарства.

Адвокате су упознали и са чињеницом да су у вези с тиме дужни прибавити и мишљење Министарства финансија Српске.

"Приликом израде плана буџета за 2025. годину уобзириће се обрачун нове вриједности бода", наводи Министарство правде у допису.

Ово министарство је притом Адвокатској комори Републике Српске доставило и Меморандум према којем се наводи износ који се дугује према адвокатима по службеној дужности.

Како се истиче, дуг до 1. августа износи 1,2 милиона КМ, а биће исплаћен у осам једнаких рата, с тим да се обавезе почну уплаћивати од 1. новембра.

Далибор Мрша, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске, каже да је јуче у касним поподневним сатима добио допис из Министарства.

"Тако да сам ја одмах јутрос уз консултацију са предсједником Извршног одбора Адвокатске коморе РС започео са активностима на прибављању мишљења и сагласности делегата Скупштине о почетку рада у што је могуће краћем року пред судовима у Српској у предметима одбрана по службеној дужности", рекао је Мрша.

Он се нада да ће у врло кратком року имати позитиван одзив и ставове делегата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана