Министарство пољопривреде: Новац убрзо на рачунима повртара, ускоро ригорозне провјере утрошка лањске премије

Јана Кезић
Foto: arhiva

БАЊАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске oбезбиједило је додатних 10 милиона КМ средстава за помоћ најугроженијим секторима у пољопривреди, од чега је 1,8 милиона КМ, издвојен за подршку повртарском сектору.

- Министарство пољопривреде жели да новац што прије уплати на рачуне наших повртара, те ће се обрачун вршити на бази прошлогодишње производње поврћа - навели су у Министарству.

У међувремену, како кажу, Министарство пољопривреде добило је неколико пријава у којим се сугерише да је приликом прошлогодишњег обрачуна премије за поврће било одређених злоупотреба од стране корисника подстицаја.

- Министарство ће посредством Републичке управе за инспекцијске послове извршити ригорозну провјеру свих навода и обуставиће исплату додатних средстава за оне произвођаче који буду предмет контроле до окончања инспекцијског надзора - навели су у саопштењу.

За све утврђене неправилности, како су додали, биће наложен поврат исплаћених средстава и ти произвођачи ће бити искључени из система подстицаја на одређени период.

Објаснили су да ће Министарство пољопривреде, током производне 2022. године интензивније спроводити контроле пријављених површина под поврћем и пријављених количина откупљеног поврћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана