Министарство подржава повећање плата запослених у предшколском образовању

Срна
Министарство подржава повећање плата запослених у предшколском образовању

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске никад није одбило и спремно је да потпише Посебни колективни уговор за запослене у предшколским установама са Синдикатом образовања, науке и културе када овај синдикат усагласи платне коефицијенте за запослене у предшколским установама са јединицама локалних самоуправа које су оснивачи предшколских установа.

Саопштено је из ово из Министарства просвјете и културе након што је Драган Гњатић, предсједник Синдикта образовања, науке и културе рекао да су из Министарства понудили много ниже коефицијенте од тражених.

Из ресорног Министарства кажу да од Синдиката образовања, науке и кутуре никада нису добили усаглашен приједлог Посебног колективног уговора  са јединицама локалних самоуправа. 

„Наглашавамо да Министарство просвјете и културе, у складу са чланом 94. и 95. Закона о предшколском васпитању и образовању,  није законски надлежно да одређује цијену рада запослених у предшколским установама, нити коефицијенте на основу стручне спреме запослених и  не може да намеће додатно оптерећење на већ усвојене буџете локалних заједница", саопштено је из Министарства.

Наводе да Министарство просвјете и културе Републике Српске апсолутно подржава повећање плата свим запосленим у предшколским установама, јер су важан дио образовног система Републике Српске и њихова улога и значај су немјерљиви.

„У више наврата смо препоручивали локалним заједницама да повећају примања запослених у предшколском образовању у складу са својим могућностима и према информацијама које смо добили од предшколских установа примања запослених су повећана у сљедећим јединицама локалних самоуправа: Бијељина, Зворник, Мркоњић Град, Костајница, Лакташи, Братунац, Рогатица, Лопаре, Сребреница, Требиње, Фоча, Берковићи", подсјећају из Министарства.

Позивају Синдикат и преостале јединице локалне самопураве које нису повећале примања запосленим у предшколском образовању да уложе додатне напоре и сједну за преговарачки сто и у најбољем интересу запослених у предшколским установама Републике Српске усагласе повећање примања, како би усаглашени приједлог, у најкраћем року, био дио новог Посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама. 

„Подсјећамо да Закон о предшколском васпитању и образовању прописује да је јединица локалне самоуправе оснивач јавне предшколске установе, те да је у њеној надлежности обезбјеђивање бруто плате запослених, бруто накнада трошкова и других личних примања запослених, материјалних трошкова и свих осталих трошкова потребних за неометан рад предшколске установе", закључју у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана