Министарство обезбиједило новац за санацију објекта ергеле “Вучијак”: Обновом до центра коњичког спорта

Јана Кезић
Министарство обезбиједило новац за санацију објекта ергеле “Вучијак”: Обновом до центра коњичког спорта

БАЊАЛУКА - Прњаворска ергела “Вучијак” стреми да постане центар за узгој коња и промотор развоја коњарства и коњичког спорта, прије чега је јој неопходна обнова, за шта је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило 250.000 марака.

У Министарству кажу да је Ергела “Вучијак” кроз редовне активности анализирала стање штала за коње. Утврђено је да је усљед временских услова и дотрајалости објеката дошло до урушавања крова на обје штале. Постојеће стање, како истичу, угрожава безбједност радника на ергели и грла која су смјештена у објектима.

- Од трансфера и властитих прихода није могуће брзо реаговати на наведену ситуацију, због чега је ергела упутила Министарству захтјев за помоћ, након чега смо обезбиједили 250.000 КМ, које ће бити утрошене за обнову крова једног објекта - рекао је начелник Одјељења за сточарску производњу у ресорном министарству Младен Стојановић.

Према његовим ријечима, првобитни план је био да обнове оба објекта.

- Међутим, због финансијске ситуације нисмо у могућности да радимо паралелно - рекао је Стојановић.

Са представницима локалне заједнице, како истиче, разговарали су када ће и на који начин овој ергели бити додијељен статус центра за узгој коња. Објашњава да је договорено да локална заједница уради пројекат, а да министарство обезбиједи дио средстава те да се почне са реализацијом.

- Радимо обнову и адаптацију постојећих објеката са жељом да ту архитектуру и све оно што се веже за ергелу задржимо што је могуће више - рекао је Стојановић. Предуслов за реализацију пројекта, истиче, било је рјешавање имовинско-правних ствари.

- План нам је да ергела буде коњички центар, а сљедећа фаза би била јавно-приватно партнерство, у смислу да у цијелу причу увучемо и туристичко-угоститељске компоненте - рекао је Стојановић и додао да је за то потребно пронаћи заинтересоване субјекте.

Директор Ергеле “Вучијак” Мирослав Миланковић каже да ће помоћ министарства бити значајна, јер на објектима од рата ништа није рађено.

- Све је само пропадало, а сада ће бити побољшани услови за животиње, али и олакшан рад запосленима - рекао је Миланковић.

Потврдио је да ће први корак бити обнова објекта изграђеног још седамдесетих година прошлог вијека.

- Том објекту је пропао кров и он је приоритет. С обзиром на то колико су високе цијене материјала, видјећемо шта ћемо још моћи урадити - рекао је Миланковић и додао да на ергели има око 130 грла коња, различитих категорија, од 2004. годишта до оних који су стари свега неколико дана.

Циљеви

Младен Стојановић каже да ергела има пољопривредну површину из које обезбјеђује довољно хране.

- Међутим, недостаје нам да животиње буду прилагођене намјени - рекао је Стојановић. Како каже, циљ је добијање употребне вриједности животиња, односно да се дефинише да ли су за спорт или парадне ствари, а са друге стране и међународно признавање ергеле у оквиру Свјетске асоцијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана