Министарство и инспекција о спречавању неправилности на градилиштима: Инспектор на терену одмах по добијању дозвола

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и директор Републичке управе за инспекцијске послове Милован Крчо договорили су данас начин како да се спријече неправилности и избјегну проблеми након добијања дозвола за градњу инфраструктурних објеката од интереса за Српску.

Голићева и Крчо усагласили су се да је неопходна координација активности Министарства и Инспектората, посебно када је ријеч о изградњи и употреби инфраструктурних објеката од интереса за Републику Српску.

Договорено је и да републички инспектори одмах по добијању дозвола које издаје Министарство, односно пријаве градилишта и почетка радова, изврше надзор из своје надлежности и да прате даљи ток грађења.

На тај начин би биле спријечене неправилности и избјегнути проблеми који би могли настати усљед непоштовања услова из датих дозвола, наводи се у саопштењу.

На састанку је констатовано да је сарадња Министарства и Републичке управе за инспекцијске послове на високом нивоу и може се додатно унаприједити бољом координацијом активности.

У саопштењу Министарства наводи се да је сарадњу могуће унаприједити с циљем превентивног дјеловања на потенцијалне негативне појаве које могу довести до девастирања простора, материјалне штете и загађења животне средине.

Саговорници су се сагласили да нема отворених питања у сарадњи ове двије републичке институције и да приоритет у заједничким активностима представљају велики инфраструктурни и сви електроенергетски објекти чија изградња је у току или се у Министарству воде поступци за издавање дозвола.

Данашњем састанку присуствовали су и ресорни помоћници и секретар Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, те главни републички урбанистичко-грађевински и еколошки инспектор са сарадницима, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана