Министарство финансија РС: Одгађање плаћања пореза једна од мјера подршке пословној заједници

Срна
Министарство финансија РС: Одгађање плаћања пореза једна од мјера подршке пословној заједници

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске предузела је низ мјера за ублажавање негативних економских посљедица пандемије вируса корона, које су обухватиле и област пореза чиме је пружена подршка свим погођеним секторима, а при томе пореске обавезе нису ни на који начин избрисане или умањене, већ је пролонгиран рок за њихово измирење, речено је у Министарству финансија Српске.

"Пореске обавезе нису ни на који начин избрисане или умањене, него је пролонгиран рок за њихово измирење ради финансијске консолидације пореског обвезника у измијењеним околностима пословања", навели су у Министарству и напоменули да је низ мјера у пореској политици обухватао, између осталог, измјене закона којима је прописано одгађање плаћања и за порез на добит

"У априлу 2021. године је усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о одгођеном плаћању пореског дуга с циљем да се плаћање пореског дуга по основу пореза на добит за 2020. годину, пореза на доходак од самосталне дјелатности за 2020. годину, накнаде за унапређење општекорисних функција шума за 2020. годину и противпожарне накнаде за 2020. годину одгађа једнократно до 30. јуна 2021. године, уколико су уредно поднесене пореске пријаве за ту врсту пореза", рекли су у Министарству.

Плаћање дуга послије 30. јуна 2021. године могло се додатно одгодити на начин да се плати у шест једнаких мјесечних ануитета, с тим да први мјесечни ануитет доспијева 31. јула 2021, а посљедњи 31. децембра исте године.

"На износ претходно наведеног пореског дуга за вријеме одгођеног плаћања није се обрачунавала камата", навели су у Министарству.

Такође, законом су уведене и измјене у погледу рокова за достављање захтјева за одгођено плаћање пореског дуга утврђеног пореском пријавом на начин да се захтјев може поднијети до истека рока за измјену пореске пријаве. 

Осим тога, мјерама је пореским дужницима који имају одобрено одгођено плаћање утврђен "бескаматни мораториј" на плаћање ануитета у вријеме трајања ванредне ситуације.

"Све ове мјере и одгода плаћања пореских обавеза су помоћ пореским обвезницима којима је то у отежаним околностима значило опстанак и наставак пословања, а уједно је значило подршку очувању радних мјеста и спречавање отпуштања запослених у Републици Српској", рекли су у Министарству.

Из ресорног министарства напоменули су да пореске обавезе нису опроштене, ни избрисане, оне постоје и биће измирене у складу са доспјелим роковима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана