Министарство финансија о играма на срећу: Нема прекорачења надлежности

Срна
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА- Министарство финансија Републике Српске настоји да унаприједи област игара на срећу од којих је укупан приход у прошлој години био 70 милиона КМ, те истиче да нема никаквог прекорачења надлежности о којима пишу одређени медији.

Укупан приход од игара на срећу у прошлој години је био 70 милиона КМ, док је 2018. години износио 28 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Из Министарства су нагласили да је доношењем Закона о играма на срећу и подзаконских аката реализован основни циљ стварања повољне климе за повећање дисциплине у области игара на срећу, које је као крајњи резултат имало раст прихода у буџету Републике Српске већи од 100 одсто од периода прије измјена.

У периоду од усвајања Закона о играма на срећу, истичу, усвојено је 25 подзаконских аката, који уређују област игара на срећу, а поменутим измјенама смањио се ниво сиве економије у овој области, што је наишло на отпор због чега су подношене иницијативе којима би Закон и пратећи акти били оспорени.

Приређивачи игара на срећу су пред Уставним судом Републике Српске 15 пута покренули иницијативу за оцјену уставности и законитости, при чему је Уставни суд утврдио да је само неколико чланова у подзаконским актима имало неправилности које је Министарство финансија након добијања одлуке Уставног суда, отклонило.

Министарство финансија Републике Српске настоји да унаприједи области игара на срећу и због тога је веома значајно да сви прописи из ове области буду што квалитетнији и прецизнији.

Имајући у виду да су испуњене све претпоставке за увођење "онлајн" надзора, Министарство финансија Републике Српске усмјериће своје активности на ову област, чиме ће даље унаприједити област игара на срећу.

"Нема никаквог прекорачења надлежности о којима пишу одређени медији финансирани од стране приређивача који желе да се стање врати на претходни Закон о играма на срећу у Републици Српској", додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана