Министарства здравља Србије и РС заједно у јачању здравства

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министри здравља Србије Златибор Лончар и Републике Српске Ален Шеранић поручили су данас у Београду да је наредни циљ њихове континуиране и квалитетне сарадње да се изједначе услови лијечења у Србији и у Републици Српској.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка у Палати "Србија" да је циљ да услови лијечења у Србији и Српској буду на истом нивоу и да сматра да то може да се уради кроз едукацију људи.

Лончар је рекао да Република Српска креће са улагањем у нове болнице и опрему и да је потребно да се млади медицински радници из Републике Српске обуче у Србији, али и на другим мјестима, како би могли да пружају услугу на истом нивоу као што се пружа у Београду или било гдје у Европи. Он је истакао да је Србија спремна свима да помогне али да ће посебну пажњу посветити томе да прије свега грађани Србије и Републике Српске имају најбољу здравствену заштиту. Л

ончар је напоменуо да то подразумијева и довољно материјала, кадра, опреме и лијекова, посебно у условима актуелне глобалне ситуације.

"Имамо одличну сарадњу, то функционише на дневном нивоу, али због актуелне глобалне ситуације ми ћемо нашу сарадњу подићи на још виши ниво. Апсолутно смо посвећени томе да наши грађани имају ту сигурност и могу да рачунају на то", рекао је Лончар.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић захвалио је руководству Србије за све што чини за грађане Српске и истакао континуирану сарадњу два министарства и подршку на унапређењу здравствене заштите у Републици Српској.

"Коначна сагласност јесте да наш посао завршавамо адекватно, квалитетно, ефикасно, да грађани имају доступну, квалитетну и безбједну здравствену заштиту и на томе континуирано радимо", рекао је Шеранић .

Он је рекао да је посјетио нови блок Клиничког центра Србије /КЦС/ и да је одушевљен оним што је видио, истакавши да ће два министарства "и даље заједнички пролазити кроз цијели систем изградње здравства у Републици Српској и у Србији". "Има маса добрих пракси које ћемо гледати и ми да примијенимо у Републици Српској.

Оно што смо видјели у КЦС биће значајно за обуку и наших специјалиста с обзиром на то да, сходно програму за специјализације у Српској који је идентичан оном у Србији, имамо могућност да наше младе специјалисте шаљемо на едукацију", рекао је Шеранић.

Он је захвалио још једном за све што је Србија претходнх година, а нарочито у претходне двије године током пандемије, чинила за Републику Српску кроз донације лијекова, вакцина, медицинског материјала и опреме, као и квалитетне и специјализоване здравствене заштите, али и кроз едукацију кадра.

Ђајић: Здравствени системи Српске и Србије сарађују

Здравствени системи Републике Српске и Србије Сарађују, првенствено у едукацији кадра, рекао је данас у Београду генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске Владо Ђајић.

"Наши љекари овдје долазе на едукацију и специјализације, а љекари из Србије долазе у нашу установу да раде и едукују наш кадар.

Свима нама на првом мјесту су пацијенти и пружање што квалитетније здравствене заштите нашем народу", рекао је Ђајић, који је посјетио Клинички центар Србије.

Он је захвалио здравственим установама у Србији, министру здравља Србије Златибору Лончару и Влади Србије за све што чине за Републику Српску, саопштено је из УКЦ-а Српске.

Ђајић, министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић и директор Фонда здравственог осигурања Српске Дејан Кустурић разговарали су са представницима Министарства здравља Србије и пословодством Клиничког центра Србије о наставку сарадње, те посјетили нови објекат Клиничког центра Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана