Министарка образовања: У школама у Српској стабилна безбједносна ситуација

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић оцијенила је да је стање безбједности у школама у Српској стабилно, али да увијек има простора за унапређење, прије свега када је ријеч о едуковању стручног и наставног особља у препознавању потенцијалне опасности која би довела до вршњачког насиља.

Стојичићева сматра да је неопходан чешћи и квалитетнији мониторинг посредством којег би оцјењивали колико има појава вршњачког насиља, које се углавном заврши укором или слично.

Према њеним ријечима, трагични догађај у београдској основној школи иницирао је реаговање ресорног министарства у смислу упутстава датих образовним установама да разговарају са ученицима о овом догађају, али и да утврде у свом колективу да ли је довољно урађено на спровођењу мјера безбједности.

– Не мислим да је неопходно ангажовање одређених стручњака у школама, већ имамо добру законску регулативу, протоколе и акте који су веома примјењиви и довољни, ту прије свега мислим на рад мултисекторских тимова који су на услузи просвјетним радницима и било какво нежељено дешавање да се деси они могу да реагују – рекла је Стојичићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да је директорима школа дата могућност да препоруче одређене мјере које би стање учиниле бољим, те да од директора очекују извјештаје на основу којих ће сачинити анализе и генерални извјештај са мјерама.

Стојичићева је навела да са Републичким педагошким заводом разматрају могућност увођења одређених предмета или садржаја који би допринијели ученицима и наставницима у вези са темом безбједности у школама, али који их не би додатно оптеретили.

– Школе морају бити безбједна мјеста за нашу дјецу. Апелујем и на родитеље, посебно у овим критичним моментима, да посвете више пажње дјеци, разговарају са њима и да им буду подршка, као и да успоставе бољу сарадњу са наставницима – истакла је Стојичићева.

Када је ријеч о иницијативама које се односе на ограђивање школа и забрану употребе мобилних телефона на настави, ресорни министар је рекла да су школе у Српској већином ограђене, да све имају видео-надзор, као и да ученици углавном не могу користити телефоне, мада има одређених злоупотреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана