Минић: Влада ће дјелимично измирити штету од елементарне непогоде

Срна
Минић: Влада ће дјелимично измирити штету од елементарне непогоде

МОДРИЧА/ВУКОСАВЉЕ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је данас у Вукосављу да ће Влада Репбулике Српке дјелимично измирити штету од елементарне непогоде регистрованим газдинствима, а да нема могућности подшке нерегистрованим, некомерцијалним газдиствима.

Минић је прецизирао да ће Влада по налогу предсједника Републике Милорада Додика сачинити план о томе како ће се процијенити и надокнадити штета од невремена које је недавно захватило пољопривредне усјеве у Српској.

-Влада ће једним дијелом учествовати у накнади штете, али она никада неће моћи бити у цијелости исплаћена без полисе осигурања у пољопривреди, односно уређеног система да се осигура усјев, имање, породична кућа и пољопривредна машина - рекао је Минић Срни, након посјете општинама Модрича и Вукосавље у којима је недавно невријеме начинило штету на пољопривредним усјевима.

Минић је указао да је без полисе осигурања немогуће ово сервисирати, јер, како је рекао, невријеме више није појава, већ свакодневица.

-Улагање пољопривредних произвођача у полису осигурања није трошак и сигурно се исплати, јер Влада Републике Српске са 70 одсто учествује у полиси осигурања што показује да су ове полисе изузетно исплативе и то је будућност - појаснио је Минић.
Он је најавио да ће ресорно министарство покренути кампању промовисања осигурања поготово у пољопривреди и пољопривредних газдинстава.

Минић је рекао да се у овом тренутку не може говорити о обиму штете у Модричи и Вукосављу, јер су ове локалне заједнице формирале тимове који врше попис штете и позвали становнике да пријаве штету.

Навео је да је на подручју ових локалних заједница у посљедњем невремену причињена знатна штета, на усјевима са пшеницом око 50 одсто.

-Код кукуруза који је био у раној фази је велика штета. Негдје гдје имамо добар кукуруз очекујемо да ће бити регенерисан - рекао је Минић.

Минић је додао да постоји знатна штета и на стаблима воћа.

Он је навео да је до сада успјешно брањено ово подручје када је ријеч о противградној превентиви.

Вршилац дужности начелника општине Вукосавље Дејан Јовић рекао је да је до сада пријављена штета код 70 домаћинстава од посљедњег невремена.

Јовић је послије састанка са Минићем рекао новинарима да је општина прогласила стање елементарне непогоде и да је формирана комисија за процјену штете.

Према његовим ријечима, након сумирања свих података знаће се укупна штета на пољопривреди, пластеницима и објектима.
Реуф Хасукић из мјеста Јакеш рекао је да је штета начињена на његовом имању на 20 хектара, од чега 15 хектара под кукуруом, под јечмом два хектара и четири хектара под дјетелином.

-Очекујем да ће локална управа и ресорно министарство помоћи у санацији штете - рекао је Хасукић, власник регистрованог газдинства са 24 грла крупне стоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана