Минић: У Српској под контролом епидемија афричке куге свиња

Срна
Минић: У Српској под контролом епидемија афричке куге свиња

ГРАДИШКА- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је епидемија афричке куге свиња у Српској стављена под контролу, без обзира на то што још има појаве ове болести.

"У посљедњих девет дана у Српској је смањен број пријава и утврђеног присуства вируса афричке куге свиња. То значи да имамо силазну путању, која је и очекивана након свих мјера које је предузела Српска у борби са овом болешћу животиња", рекао је Минић данас новинарима у Градишци гдје је присуствовао примопредаји донације Кине у борби против афричке куге свиња у БиХ и Српској.

Он је нагласио да је данашња донација Кине веома значајна Републици Српској у борби против ове болести, истичући да обухвата 10 најсавременијих апарата за утврђивање присуства генома афричке куге свиња, низ лабораторијских средстава која ће омогућити развијање шталске вакцине код појаве неког вируса, те унапређење и развој науке у борби против ове болести.

"Утврђивање генома присуства афричке куге свиња међу животињама допринијеће да брже одреагујемо. У односу на окружење Република Српска је примијенила све мјере које су биле потребне за борбу против ове болести", појаснио је Минић.

Он је рекао да се у Републици Српској успјело спасити више од 7.500 свиња, клањем, као и више од 5.500 свиња релаксацијом мјера у смислу прометовања животиња.

Минић је истакао да ће сви пољопривредни произвођачи у Републици Српској који се налазе у регуларном поступку добити одштету за утврђену еутаназију свиња, наводећи да је по том основу, како иду захтјеви, до сада исплаћено око 7,5 милиона КМ.

"Увјерен сам да ће се веома брзо у Европи појавити вакцина против ове болести, јер у Вијетнаму већ постоји", истакао је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана