Минић: Слиједи већа и озбиљнија инспекцијска контрола

Срна
Минић: Слиједи већа и озбиљнија инспекцијска контрола

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић најавио је данас веће и озбиљније инспекцијске контроле, уз праћење информационог система, те додао да то подржавају поштени пољопривредни произвођачи.

Након састанка са представницима републичког Инспектората, Минић је рекао да је договорена методологија, односно превентивна контрола након пријаве това, сјетвене површине и слично, коју ће радити Агенција, а затим то преузима Инспекторат.

Као приоритет на састанку су дефинисане контроле подстицаја у Републици Српској, које почињу од сљедећег мјесеца.

Контроле ће се радити директно на газдинствима и контролисати број грла, евиденција и документација. Биће провођене у континуитету током цијеле године, а на располагању је 60 инспектора.

Минић је истакао да су главни републички инспектор и инспектори који раде на терену дали обећали да ће бити систем контроле одмах по завршеној мјери и по пријавама у Министарству.

"То ће радити наша интерна контрола, а након тога по обрачунатој мјери, по исплати средстава, то ће радити Инспекторат и видјеће се резултати и пратићемо на терену", рекао је Минић новинарима у Бањалуци и додао да постоје они који злоупотребљавају средства.

Он је указао да су контроле обавеза и дужност, јер се, како каже, дијели државни новац који су порески обвезници уплатили у буџет.

Минић сматра да ће сигурно у овој години са појачаним контролама уштедјети значајан износ средстава, те подсјетио подсјетио на одређену проблематику и отпор на терену када је ријеч о дрвно-шумским сортиментима и премирање музних грла.

Према његовим ријечима, Министарство има подршку да се у овој области уради контрола и да подстицајна средства која се дијеле дођу до поштених пољопривредних произвођача.

Он је навео да је у прошлој години уштеђено контролом 600.000 КМ када је ријеч о сјетвеној површини пшенице.

Говорећи о назимицама, Минић је рекао да више од 40 одсто оних који су били предмет контроле нису били уредни.

"То су значајна средства", рекао је Минић и појаснио да је правилник за ову годину прилагођен тако да буде што мањи спектар могућности малверзација.

Он је напоменуо да је Министарство добило много писама да су поједини пољопривредни произвођачи који су имали малу површину уписану у регистру АПИФА куповали огромне пољопривредне машине са подстицајима од 30 до 40 одсто и прелазили у комерцијалне и након годину, до двије дана, затим тракторе продавали у Федерацију БиХ, иако у саобраћајној дозволи постоји забрана отуђења.

"Зато смо ове године у Правилнику предвидјели које су то земљишне површине које могу одговарати снази радне машине, осим воћара", закључио је Минић.

Главни републички пољопривредни инспектор Драган Матаруга рекао је да се контролама даје подршка пољопривредницима који раде у складу са важећом законском регулативом.

Матаруга је навео да се контроле подстицаја односе на широк спектар мјера које даје ресорно министарство, а ове године подстицаји износе 180 милиона КМ.

"Желимо да се та средства утроше на најбољи начин. Пољопривредна инспекција контролише да ли су ова средства додијељена у складу са законом и важећим Правилником", појаснио је Матаруга.

Говорећи о пропустима, Матаруга је рекао да је највише проблема било присутно код производње назимица.

"Више од 60 произвођача је било који нису задржали назимице годину дана и више колико је било планирано правилником и према њима су предузете мјере, прекршајни налози и наређен поврат подстицајних средстава за недостајућа грла на терену", рекао је Матаруга.

Матаруга је појаснио да се прекршајни налози разликују по износима у зависности од тога да ли се ради о физичком, правном лицу или предузетнику, а казне су од 2.000 до 3.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана