Минић: Поједини фармери накупцима из ФБиХ јефтино продају заражене свиње

ГС
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Претходних дана имали смо много пријава у којима су нам грађани говорили да накупци из Федерације БиХ долазе у касним ноћним сатима и купују свиње заражене афричком кугом по повољнијим цијенама, без вагања и других процедура. О томе сам лично обавијестио министра унутрашњих послова Републике Српске Синишу Карана", изјавио је министар пољопривреде РС Саво Минић данас у Бијељини.

Како су пренијели локални медији, он је при посјети Удружењу пољопривредних произвођача села Семберије навео да оваквим несавјесним поступањем власници фарми и мањих пољопривредних домаћинстава могу само да нанесу још већу штету укупној производњи меса у Српској и БиХ.

"Продавати заражене животиње је недопустиво, јер ће се тако куга проширити на све дијелове БиХ", упозорио је Минић.

Иако су новинарске екипе чекале испред Удружења произвођача села Семберије и Мајевице најављени долазак министра Минића и његов сусрет са предсједником тог удружења Савом Бакајлићем, испред канцеларије у оквиру Агротржног центра у Бијељини нико се није појавио.

Бакајлић је, након што су га контактирали неки новинари, казао да је министру речено да треба да дође у Бродац, гдје је у току жетва, те да се он неће појавити у просторијама Удружења.

С друге стране, министар Минић се неколико метара даље, у канцеларији другог удружења - Удружења пољопривредних произвођача "Села Семберије", састао са предсједником Бошком Радићем.

"На подручју гдје је утврђено присуство афричке куге свиња налази се 1.300 животиња на више од 40 жаришта, од којих је највећи број у Бијељини, саопштио је Минић на том састанку.

"Предузели смо све мјере, формирани су кризни штабови да се максимално онемогући пренос болести, као и да се произвођачима надокнади штета коју су имали, а да они буду одговорни и не бацају непрописно угинуле животиње", рекао је Минић.

Додао је да надокнада штете пољопривредницима који је имају због афричке куге свиња неће умањити аграрни буџет Српске од 180 милиона КМ. Афричка куга свиња потврђена је на 42 имања у Семберији.

"Болест је до сада потврђена у Бијељини у семберским селима Вршани, Чађавица Доња, Магнојевић Горњи, Драгаљевац Горњи, Драгаљевац Доњи и Драгаљевац Средњи", наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, додајући да није проширена на друге општине.

Према достављеном извјештају од стране локалног кризног центра Бијељина, на терену је извршено нешкодљиво уклањање 1.232 свиње са 29 заражених имања.

"Министарство пољопривреде ће наставити да редовно прати ситуацију на терену и предузима све неопходне мјере и кораке с циљем сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.  Ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести, апелујемо на власнике свиња да се строго придржавају свих прописаних мјера, посебно биосигурносних, да свако сумњиво стање животиње и угинуће одмах пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару. Строго је забрањено премјештање животиња, обавезно треба ограничити кретање са и на фармама, постављање дезинфекционих баријера, те мијењање обуће и одјеће приликом напуштања фарме", наводе из ресорног министарства.

Дивље депоније угинулих животиња
У разговору са пољопривредницима који су се жалили да се и по седам дана чека на одвоз обољелих свиња из угроженог подручја, да лешеви животиња данима леже на мосту у Чађавици и да накупци купују свиње из угроженог подручја, министар Саво Минић је навео да је и сам чуо да у Бијељини постоје дивља гробља животиња, негдје у Јасиковцу, те истакао важност максималног подизања самодисциплине и понашања свих у ситуацији која, како је оцијенио, није алармантна, али јесте сложена.

"Оно гдје смо уочили проблем јесте рад општинског инспектората и служби када је у питању еутаназија и уклањање животиња на животињско гробље и тражили смо од Републичког инспектората да нам стави на располагање све могуће инспекторе, а и сарадници из ресорног министарства су данима у Бијељини", рекао је Минић.

Министар је одбацио покушаје политизације сложене ситуације и истакао да је за подршку домаћим пољопривредницима и смањење штете потребно партнерство којег, како је казао, нема у Бијељини, гдје се комуникација са градоначелником своди на е-маилове и ултиматуме.

Према његовим ријечима, на сву срећу, та је комуникација боља на нижем нивоу, у раду локалног кризног центра.

"Имамо разумијевања у кризним ситуацијама, да наши грађани буду мирнији, ми смо ту партнери и не политизујемо", истакао је Минић и додао да се ради на максималним мјерама које би, уз примјену свјетских стандарда, омогућиле континуитет производње и прераде свиња, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана