Минић: Подршка од 10 милиона КМ за воћарску производњу

Срна
Минић: Подршка од 10 милиона КМ за воћарску производњу

ГРАДИШКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да је у Градишци готово 40 одсто воћарске производње у Српској, да је година веома изазовна и да род сигурно неће бити планираног капацитета, нити очекиваног квалитета, али да ће воћари сигурно имати подршку Републике и ресорног министарства и да је за ту производњу планирана подршка од десет милиона КМ из аграрног буџета.

Минић је навео да се осам милиона КМ односи на капиталне инвестиције, а два милиона КМ на директну подршку.

-Подршка ресорног министарства за воћарски сектор прошле године била је 1,4 милиона КМ, а ове године ће бити два милиона КМ. Износ за капиталне инвестиције за воћаре прошле године био је 4,6 милиона КМ, а ове године више од осам милиона КМ. Причамо о 10 милиона КМ из аграрног буџета за подршку овој врсти производње - истакао је Минић.

Нагласио је да су на подручју Градишке највећи воћарски произвођачи и дијелом најзначајнији капацитети када је ријеч о хладњачама, као и највећи откупљивачи.

-Генерално проблем неће бити са откупом и пласманом производа, овдје имамо проблем због климатских промјена, род неће бити у планираном капацитету, нити очекиваног квалитета - рекао је Минић новинарима и додао да се о цијени увијек може разговарати.

Он је навео да је једна од тема данашњег разговора са воћарима била осигурање усјева и да је информисан о томе да су сви уговори о осигурању које воћари имају неадекватни и не подржавају систем накнаде штете, јер су конципирани тако да се закључују тек у фази пупања воћа, те да штета мора бити сто одсто да би била исплаћена.

Минић је додао да је, међу бројним темама, разговарано и о дистрибуцији.

-Ово је била и једна од тема разговора са премијером. Имамо посреднике који се појављују као накупци између наших произвођача и тржних центара. Неко откупљује јабуку по једној цијени, та јабука је три пута скупља у тржном центру, а за њу тај који је продаје није платио порез на доходак који је остварио, што значи да смо ту сви на губитку и овдје се морају укључити надлежне институције - напоменуо је Минић.

Сматра да је потребно да се воћари организују и да постоје два-три центра одакле ће се вршити дистрибуција, као и да се направи нивелација цијена која би допринијела томе да они имају рентабилну производњу.

Минић је нагласио да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство у цијелости испоштовати аграрни буџет од 180 милиона КМ.

-Средства ће сигурно бити уплаћена на рачуне пољопривредних произвођача -  додао је Минић.

Напоменуо је да аграрни буџет никада није био већи, те да на почетку године, која није обећавајућа, има много захтјева који се односе на додатна средства.

Минић је додао да постоје и примједбе да је расподјела средстава неравномјерна и да мљекари добијају највише, а да су најнезадовољнији.

Он је рекао да је данас одржан састанак са воћарима, сутра ће бити са ратарима, а у четвртак, 15. јуна, са мљекарима, и додао да ће бити размотрени сви захтјеви, али да је потребна и солидарност.

Минић је истакао да пољопривредни произвођач из Републике Српске треба да буде заштићен, да домаћи производ буде у вртићима, да буде стимулисан, и да ће пољопривредници тада имати сигурност, уређенији откуп и начин пласирања производа.

-Мораћемо да схватимо шта је приоритет за Републику Српску, шта је домаћи производ, подршка домаћем произвођачу. Заједно са Удружењем воћара смо се обратили и Савјету министара да добијемо одређене заштитне мјере да би не би било прекомјерног увоза - нагласио је Минић.

Он је рекао да је потребно прописима регулисати заштиту домаћег производа, конзумирање производа, прераду на газдинству, тржишне вишкове, дати подршку да пољопривредна газдинства буду самоодржива, да планирају производњу и да знају шта могу очекивати од Владе Републике Српске.

-Ми, нажалост, немамо могућност да на нивоу БиХ донесемо неке адекватне, релевантне заштитне мјере. Сваки пут је из Републике Српске, посредством републичких удружења, ресорног министарства, то било делегирано. Као рјешење видим то да све врсте наших пољопривредних производа имају заштиту у одређеном периоду, да би произвођачи могли опстати и дистрибуисати сваки пољопривредни производ. Ово изискује нешто за шта Република Српска тренутно нема капацитет - навео је Минић, који очекује да ће се након недавне заједничке сједнице ентитетских влада кренути у правцу реализације пројеката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана