Минић: Локални кризни штаб у Бијељини заказао када је ријеч о афричкој куги свиња

Срна
Минић: Локални кризни штаб у Бијељини заказао када је ријеч о афричкој куги свиња

БАЊАЛУКА- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је Локални кризни штаб у Бијељини заказао када је ријеч о одговору на појаву афричке куге свиња.

- Ово није ни вријеме ни мјесто за било какву препирку. Мени је жао што не могу да наиђем на сарадника у овој локалној заједници са којим би могао да помогнем грађанима - рекао је Минић.

Он је навео да је Републички кризни штаб наишао на изузетно добру сарадњу у Градишци, Лакташима, Шамцу, Лопарама и свим другим мјестима, осим у Бијељини.

- Ми тек данас, када је према мишљењу струке прошао период инкубације од 15 дана, имамо реалан захтјев из локалне заједнице шта им је потребно - рекао је Минић за АТВ.

Он каже да му је жао што је дошло до политизације, јер је могла бити спријечена већа штета.

- Симбиоза између републичке и локалне власти, када су у питању пошаст као што је афричка куга свиња, треба да буде преча од побједе на друштвеним мрежама - рекао је Минић и додао да је овај проблем постао политички захваљујући градоначелнику Бијељине.

Он је навео да су чланови Републичког кризног центра јуче су обишли терен у Семберији и уочили да на три од четири биосигурносне баријере није било дезинфекционих средства који би остварили своју сврху.

- За наше фармере је добро што смо јуче уопште остварили контакт са Локалним кризним центром и обећали су да ће послати све оно што им је у овом моменту потребно - рекао је Минић.

Он је додао да су ресорно министарство и Влада Српске ту када је у питању обезбјеђивање људства, механизације за превоз, земљишта за укоп животиња, опреме - маски, заштитиних одјела.

- Чекамо писмени захтјев да би могли реализовати да се поставе пунктови који ће 24 сата бити оперативни и моторне прскалице које ће вршити дезинфекцију све вријеме, да се обезбиједи додатни дио људства за укопавање и одвоз еутаназираних животиња те додатна средства за превоз угинулих животиња - рекао је Минић.

Он је подсјетио да је објављена сва хронологија рада, наредби и упутстава Републичког кризног центра које су ишле према општинским кризним центрима.

- Сви они који не буду одговорили на начин и поступили по том упутству и наредбама треба да сносе одговорност - рекао је Минић.

Говорећи о хапшењу директора Шумског газдинства "Борја" Теслић због примања мита, Минић је рекао да полиција треба да ради свој посао и позвао све оне који знају за било какву малверзацију да то и пријаве.

- Свјесни смо да то постоји и да се дешава. Мора се увести ред и дисциплина. Оно што је добро је информациони систем који је имплементиран у Шумама Српске. Биће много мање простора за малверзације - рекао је Минић.

Он је додао да је од када је дошао на чело министарства тражена смјена пет или шест директора када је ријеч о пословању Јавног предузећа Шуме Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана