Минић: Кривичне пријаве због неспровођења мјера на терену

ГС
Минић: Кривичне пријаве због неспровођења мјера на терену

Афричка куга свиња проширила се и на подручје Брчко дистрикта, потврђено је данас из Владе Брчко дистрикта и Министарства пољопривреде Републике Српске.

Вирус је захватио 19 имања, од којих је 17 у селу Вучиловац и по једно у Грбавици и Марковић Пољу гдје је еутаназирано 355 свиња.

Предузете су све мјере заштите од преношења болести , а свињогојцима ће штета бити надокнађена.

Локална власт у Бијељини не спроводи све мјере сузбијања ширења болести. Због тога ће реаговати Републички кризни центар, а најављене су и кривичне пријаве против одговорних.

- Наша понуђена помоћ од понедјељка, а наравно и свих претходних дана, али у понедјељак званично, лично , непосредно и њему и свим којима је то потребно, до данашњег дана је остала без одговора. Нико није затражио апсолутно ништа - изјавио је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Саво Минић.

Минић је нагласио да "на терену имају биосигурносне баријере које изгледају као да је неко селио намјештај па му испале двије спужве, суве, које немају своју сврху, нити има било какво обиљежавање да је то било каква дезинфекција".

- Немамо рад комуналне полиције, имамо нон стоп кашњења која се односе на чињеницу да су животиње угинуле и да је утврђено присуство афричке куге, да се чека неколико дана да се оне одвезу. И гле чуда, у недјељу је у Бијељини нерадни дан и у недјељу није радила ни комунална полиција, није радио нико, за вријеме овакве једне пошасти - рекао је Минић.

Минић је позвао све надлежне органе, укључујући Министарство унутрашњих послова да се ове опструкције преиспитају, да се види ко није одреаговао, јер за овакво понашање могу ићи и кривичне пријаве, преноси РТРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана