Mинић: Исплата око четири милиона КМ за санирање штете од афричке куге

СРНА
Mинић: Исплата око четири милиона КМ за санирање штете од афричке куге

ДОБОЈ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић најавио је да ће бити исплаћено око 4.000.000 КМ фармерима, сточарима и узгајивачима свиња за санирање штете од афричке куге, у овом случају искориштавање здравог меса.

Минић је прецизирао да ће сљедеће седмице почети исплата пољопривредним произвођачима око 2.000.000 КМ из Компензационог фонда Републике Српске, плус 2.000.000 КМ прерађивача.

Он је рекао новинарима у Добоју да је ресорно министарство прво у региону донијело правилник о спречавању ширења афричке куге, као и правилник о обештећењу за који је навео да је по висини цијена и динамици исплате бољи од других у региону.

Минић је поручио да Република Српска измирује све своје обавезе према планираној динамици.

"На другој страни имате морбидне групације које од свега праве ружну слику, стање и представе. Праве неку причу која сигурно не стоји када је ријеч о Републици Српској", изјавио је Минић.

Он је навео да се не очекују похвале за рад, али да се од несреће која је задесила пољопривреднике не мора правити лоша прича или за опште стање кривити Влада Републике Српске.

Минић је поручио да Влада има адекватне одговоре на посљедице недавних поплава, суше, суперћелијских олуја, афричке куге и друге проблеме изазване дјеловањем природе.

Када је ријеч о активностима на сузбијању афричке куга свиња, Минић је за четвртак, 24. август, у Бањалуци најавио одржавање конференција са учешчћем еминентих стручњака из те области.

Говорећи о издвајањима за Добој из Фонда за аграрна плаћања, Минић је навео да у дијелу који се односи на капиталне инвестиције има више од 90 захтјева за набавку машина, прикључака, противградних мрежа, технолошку опремљенст, за што су резервисана средства већа од 1.200.000 КМ.

Он је поручио да је директна подршка капиталним инвестицијама дугорочно улагање у пољопривреду која ће резултате давати у наредном периоду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана