Минић: До сада еутаназирано 4.200 свиња угинулих од афричке куге

Танјуг
Минић: До сада еутаназирано 4.200 свиња угинулих од афричке куге

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић упознао је чланове Републичког штаба за ванредне ситуације са тренутном ситуацијом на терену у вези са афричком кугом свиња.

Минић је истакао да је на подручју Семберије до сада еутаназирано 4.200 свиња, те да је постављено 26 дезо баријера.

Додао је да је тренутно активно 20 жаришта, а тимови на терену предузимају све мјере и радње потребне за спречавање ширења болести на остале дијелове Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На сједници је истакнуто да је један од великих проблема и изазова са којима се сусрећу тимови цивилне заштите недостатак и слаб одзив заинересованих људи приликом утовара и одвоза угинулих животиња, што представља приритетни посао у спречавању заразе.

Командант Републичког кризног штаба Радован Вишковић наредио је да се мобилишу сви расположиви капацитети у људству и механизацији како би се сузбило ширење овог вируса, истакавши да је праворемено одлагање угинулих животиња у складу са прописима приоритетни посао за спречавање даљег ширења ове болести.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске донио је одлуку о исплати три милиона КМ за санацију штете и спровођење мера сузбијања и искорењивања афричке куге свиња.

Расподела издвојеног новца почеће крајем наредне седмице, након обраде рјешења која ће бити донесена у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке за санацију штете.

Новац ће се исплаћивати у складу са приоритетима, а то су произвођачи који су први претрпели штету и велики произвођачи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана