Минић: До краја јула прве надокнаде штете због угинућа свиња

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - До краја јула кренуће се са првим исплатама накнаде штете за све који су имали угинуће свиња од афричке куге, изјавио је данас у Бијељини министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

"Компензациони фонд одобрио је хитно три милиона КМ за ову намјену, правилник ће бити објављен у понедјељак, а до сада је од 106 случајева већ обрађено више од 50 када је ријеч о процјени штете, а до краја сљедеће седмице почеће издавање рјешења и до краја мјесеца и са првим исплатама", рекао је Минић.

Он је нагласио да Влада Републике Српске не прави било какву разлику у томе између пољопривредних произвођача који су имали мали број свиња и оних којима је то професионална дјелатност.

"У 80 одсто случајева који су откривени ријеч је о екстензивним имањима са неколико свиња, тамо гдје имамо иоле озбиљне био-сигурносне мјере није било појаве афричке куге свиња", рекао је Минић новинарима након вишечасовног разговора са вршиоцем дужности директора Републичке управе цивилне заштите Миланом Новитовићем и представницима власти у Бијељини, Угљевику и Лопарама, гдје је Влада прогласила ванредну ситуацију због појаве афричке куге свиња.

Министар каже да ће се за идућу годину у правилнику о капиталним улагањима планирати ставке којима се прилагођава животу и са овом пошасти, као што су дупле ограде и баријере, како би се фармери мотивисали да се максимално придржавају био-сигурносних мјера и омогућила заштита сточног фонда.

"Струка мора преузети одговорност на себе да спасимо оно што се може спасити здравих животиња", истакао је Минић.

Он је изразио наду да ће у овој сложеној години за домаћу пољопривреду бити све мање политичких препуцавања, а више рада на терену на спречавању ширења афричке куге свиња.

Минић је рекао и да је јуче у Бијељини био црни рекорд када је одвезено и укопано више од 900 свиња, те најавио да данас у град долази још једно специјално возило, као и да ће преко Омладинске задруге бити ангажовано још 10 до 15 лица за ове послове.

Предсједник Удружења села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић каже да ће произвођачи у Семберији остати без свињског фонда и да се требају тражити рјешења да се спаси здрава стока и покуша поклати, а држава ће платити штету за угинуле и еутаназиране свиње.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је новинарима да је са јучерашњим даном на овом простору еутаназирано 5.080 свиња и да је већ ријеч о штети већој од милион и по марака.

Он је додао да је до сада предато 56 захтјева за исплату штете од афричке куге свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана