Минић: Болест у Семберији полако се ставља под контролу

Срна
Минић: Болест у Семберији полако се ставља под контролу

БАЊАЛУКА- Афричка куга свиња у Семберији полако се ставља под контролу, а у Лијевче Пољу под контролом је још од појаве болести, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и додао да је Српска међу првима одговорила на овај изазов.

"У Лијевче Пољу имамо спорадичну појаву, а у Бијељини и даље јака жаришта", рекао је Минић у Бањалуци, гдје је отворио Конференцију о афричкој куги свиња.

Минић је истакао да много више жаришта имају одређене локалне заједнице које нису биле спремне да одреагују на појаву афричке куге свиња и гдје се појавила политика испред спречавања болести.

Он је навео да је ова болест озбиљан проблем са којим се суочавају и Република Српска и регион, али да је Српска међу првима одговорила на овај изазов.

"Оно што нам прави реалан проблем јесте да је ријеч о болести за коју још немамо ни превенцију у лијечењу нити имамо начин лијечења, те уз све оне биосигурносне мјере, само уколико су максимално кумулативно испуњене, можемо очекивати да се болест не шири", истакао је Минић.

Он је позвао струку да предложи модалитет начина доношења одговарајућих прописа о томе како ће се убудуће држати свиње.

Минић је навео да је Република Српска и када је ријеч о новчаној одштети најбоље одреаговала у региону, јер је тако жељела да омогући узгајивачу свиња да купи приплодну назимицу.

"Исплатили смо три милиона КМ, до сутра очекујемо исплату још четири милиона КМ", рекао је Минић.

Афричка куга свиња је високозаразна болест домаћих и дивљих свиња. Дивље свиње се сматрају главним резервоаром вируса у Африци и другим подручјима гдје се болест ендемски појављује.

Болест се шири контактом заражених са здравим свињама, исхраном свиња загађеном храном и водом, затим контаминираном опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима и инсектима. Вирус не представља опасност за друге врсте животиња, нити за људе.

Власници свиња обавезни су да ради спречавања уношења и ширења вируса на својим имањима редовно спроводе мјере заштите. У супротном, могу изгубити право на надокнаду штете.

Конференцију о афричкој куги свиња организује Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво доктора ветеринарске медицине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана