Милуновић: За пројекте у Новом Граду предочено 6,9 милиона КМ

Срна
Милуновић: За пројекте у Новом Граду предочено 6,9 милиона КМ

НОВИ ГРАД - Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске уложило је у протеклом периоду 6,9 милиона КМ за пројекте у Новом Граду, од чега 2.830.000 КМ за стамбено збрињавање борачких категорија, изјавио је данас ресорни министар Душко Милуновић.

Милуновић је након састанка са начелником општине Мирославом Дрљачом рекао је да је у Новом Граду средствима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите стамбено збринуто 187 породица.

"По конкурсу Министарства пријавило се 85 лица, по прелиминарним листама њих 26 испуњава услове за неповратна новчана средства и три за стамбене јединице. Потребна је још контрола Министарства до коначне листе", навео је Милуновић.

Он каже да је друго по величини улагање у ову локалну заједницу за запошљавање, наводећи да је Влада Републике Српске преко Завода за запошљавање издвојила 2.820.000 КМ и да је запослено 829 лица.

"Улагања за социјално збрињавање радника су била око 440.000 КМ и за споменике и спомен-обиљежја 338.000 КМ", рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку је закључено да у Новом Граду нису завршени сви споменици и договорена је изградња спомен-чесме у Блатни.

"Веома је важно да је Министарство прошле године издвојило 30.000 КМ за откуп куће у засеоку Вуруне како би се кућа у којој је страдало 75 Срба на Илиндан 1941. године, углавном жена и дјеце, заштитила од пропадања. Вјероватно ће то бити нека врста спомен-музеја", најавио је Милуновић.

Он каже да ће ресорно министарство подржати и израду монографије Новоградске бригаде Војске Републике Српске, која ће бити представљена поводом Дана Новоградске бригаде 29. јуна.

"Сарадња са начелником општине је изузетно добра и радићемо да тако буде и у наредном периоду", рекао је Милуновић.

Дрљача је рекао да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите подржало значајан број пројеката у овој локалној заједници.

"Важно је да довршимо сва спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а увидјели смо и да је у комплексу код централног спомен-обиљежја погинулим борцима у Новом Граду неопходна санација", навео је Дрљача.

Он каже да је урађен идејни пројекат и да је за санацију неопходно од 600.000 до 700.000 КМ, за шта се очекује и помоћ Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана