Милуновић: Убрзати процес одабира корисника стамбеног збрињавања

Срна
Foto: ГС

ПРИЈЕДОР - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић позвао је данас град Приједор и све локалне заједнице да убрзају процес одабира корисника програма стамбеног збрињавања да би могла бити планирана средства у буџету.

"Податке о томе ко испуњава услове немам, с обзиром на то да их Одјељење за борачко-инвалидску заштиту града Приједора није обрадило, иако је било у обавези да до сада обради све податке за подносиоце захтјева за стамбено збрињавање којих укупно има 392, од којих се за стамбене јединице пријавило 150", изјавио је Милуновић новинарима у Приједору након посјете градској Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Он је навео да је посебним програмима до сада у Приједору стамбено збринуто 665 породица, од којих 201 у стамбеним јединицама. Истакао је и да је од једног ратног војног инвалида и члана породице погинулог борца из Аеродромског насеља у Приједору сазнао за проблеме у згради која је међу првим подигнута и да је комисија то утврдила.

"Влада Републике Српске нема обавезу одржавања тих зграда с обзиром на то да је пребачено власништво на град, али не можемо ни да оставимо људе који имају проблем такве врсте да се сами брину о томе, тако да ћемо посредством градске Организације породица погинулих да видимо и да одређеним средствима дјелујемо заједно са градом да се то уради", рекао је Милуновић. Он је оцијенио да је приједорска Организација породица погинулих бораца са 1.994 члана једна од највећих и најорганизованијих и да је са овим министарством реализовала бројне значајне активности и пројекте.

"Три филма су дијелом финансирана из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Ја бих захвалио и вашем сниматељу Недељку Лајшићу, који је изузетан и на посебан начин брине да се сачува тај дио наше историје, наше борбе и страдања. У наредном периоду ћемо разговарати и о реконструкцији једног споменика на Цигланама, већ у сљедећој години", навео је Милуновић.

Према његовим ријечима, ова организација је иницирала да велико стратиште српског народа у Другом свјетском рату буде обиљежено на адекватан начин и да буде установљен датум одавања помена тим жртвама. Министар је навео да је разговарано и о запошљавању приправника дјеце погинулих бораца, напоменувши да је тај конкурс био затворен, али ће Завод за запошљавање расписати нови.

"Омогућићемо дјеци са високом стручном спремом да према својим занимањима одраде приправнички стаж јер без одрађеног стажа и положеног стручног испита ни не могу конкурисати на послове", навео је Милуновић. Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Приједору Здравка Карлица рекла је да годинама веома добро сарађују са ресорним министарством и истакла да је захвална за све за шта је било слуха и за све што је служило да се некоме помогне.

"Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца, ту нам стварно иде. Посао нису добили једино они који нису хтјели да раде. Одрађивање приправничког стажа уназад неких три-четири године, чак су добијали и новчана средства, тако да је нама остало можда само неколико дјеце која још треба да то заврше и почну да раде", навела је Карлица.

Говорећи о фонду солидарности у овој организацији, на чијем је челу од 2001. године, она је подсјетила да је тада донесена одлука да сви чланови од инвалиднине издвајају по двије КМ, да дио новца у тај фонд долази из буџета града - сада у висини од 15.000 КМ, те да сада постоје фонд за лијечење и фонд за тежину социјалне ситуације.

"Ту су износи највећи били 300 КМ. Сада смо повећали на 500 КМ. Други фонд је био за студенте, али, ето, више немамо студената, тако да ми увијек можемо да помогнемо и, отприлике, на годишњем нивоу подијелимо од 40.000 до 50.000 КМ. Имамо двије комисије са по пет чланова", напоменула је Карлица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана