Милуновић: У Српској у понедјељак обиљежавање дана побједе

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Дан побједе на фашизмом биће традиционално обиљежен у Републици Српској у понедјељак, 9. маја, када се обиљежава крај Другог свјетског рата у Европи, највећег оружаног сукоба у историји човјечанства у којем је српски народ значајно допринио слому нацизима и фашизма, изјавио је данас предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова Душко Милуновић.

Милуновић је рекао да ће 9. бити обиљежен у Бањалуци, као и у многим градовима Српске, подсјетивши да у посљедње двије године због вируса корона то није било могуће учинити адекватно. Он је изјавио новинарима у Бањалуци да су окосницу Народноослободилачког покрета /НОП/ и уопште антифашистичких покрета на подручју бивше Југославије чинили Срби, јер су чинили око 82 одсто антифашистичких јединица. Милуновић је напоменуо да су се тек након капитулације фашистичке Италије у септембру 1943. године Хрвати у Далмацији масовније прикључили НОП-у, док муслимани у БиХ то чине крајем 1944. и почетком 1945. године, када је већ био крај рата, а побједник извјестан.

"Највећу жртву на подручију бивше Југославије поднио је српски народ, гдје је од 1.706.000 укупно страдалих било 300.000 припадника НОП-а, док су остало били цивили", навео је Милуновић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Он је подсјетио на велике жртве српског народа у монструозној нацистичкој творевини НДХ, чија је политика била да трећину Срба побије, трећину насилно покатоличи и трећину протјера, а у највећем стратишту логору Јасеновац страдало је око 700.000 људи, од којих око 500.000 Срба. Милуновић је истакао да је, осим логора Јасеновац, на подручју НДХ било бројних стратишта за Србе као што су Бихаћ, Јадовно, Шушњар и Пребиловци, а подсјетио је и да су нацистичке власти у Србији одмах по окупацији издале проглас да стријељају 100 Срба за једног убијеног Нијемца.

Он је навео да су народи СССР-а поднијели огромне жртве које се процјењују на 24 до 26 милиона, а прекретница рата била је побједа Црвене армије у бици за Стаљинград. Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Бањалуци почеће у 10.30 часова у Парку Петра Кочића формирањем колоне "Бесмртног пука", а у 11.00 часова почеће марш "Бесмртног пука" од Трга Крајине до Трга палих бораца.

На Тргу палих бораца у 11.15 часова предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа на Споменик палим борцима Народноослободилачког рата, те у 11.30 часова обраћање званичника

. Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године, када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи. Капитулација је потписана 8. маја 1945. године. Други свјетски рат је почео 1. септембра 1939. нападом нацистичке Њемачке на Пољску, а завршио се капитулацијом Јапана 3. септембра 1945. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана