Милуновић: Српски народ да поштује жртву предака

Srna
Foto: VRS

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас у Козарској Дубици на обиљежавању Дана устанка против фашизма 1941. године да српски народ треба да поштује жртву предака и да га сјећање на Други свјетски рат може сачувати у будућности.

Милуновић је рекао да, иако је бивша Југославија овај устанак промовисала као устанак народа и народности, то није тачно, те навео да је један од организатора устанка Осман Карабеговић истицао да је устанак подигао српски народ, а што је и Јосип Броз 1943. године потврдио, наводећи да су Срби били присиљени да то ураде јер су Независна Држава Хрватска и фашисти настојали да их уклоне са ових простора. 

Према његовим ријечима, нажалост, у једном периоду послије рата Срби као да су заборавили своје претке. 

"То за нас испод Козаре посебно нам не иде на част јер су то наши преци који су живот дали за слободу и за нас", рекао је Милуновић новинарима. 

Милуновић је навео да је под Козаром, највише страдалом у Другом свјетском рату послије тадашњег Лењинграда, страдало 53 одсто становништва. 

"Изузетно је важно да његујемо традицију предака и чувамо сјећање на њих", поручио је Милуновић. 

Милуновић, који је и предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије, напоменуо је да социјалисти традиционално обиљежавају Дан устанка против фашизма. 

Обиљежавање Дана устанка против фашизма 1941. године у Милића Гају организовали су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, СУБНОР Републике Српске и општина Козарска Дубица. 

Устанак против фашизма у кнешпољском крају почео је 27. јула 1941. године нападом на жандармеријску станицу у Кнежици. 

Устанак у овом крају био је добро организован под вођством народног хероја доктора Младена Стојановића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана