Милуновић: Повећана примања борачких категорија

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас да су мјесечна примања за борачке категорије увећана за 10 одсто а када је ријеч о ратним војним инвалидима, на годишњем нивоу увећање је 14 одсто, што је највише до сада.

Милуновић је рекао да ће ресорно министарство и даље радити на побољшању статуса борачких категорија.

"Кад је у питању Нови Град, на основу прелиминарних листа за стамбено збрињавање по посљедњем конкурсу, право на стамбену јединицу имају три корисника а за неповратну новчану помоћ њих 26", рекао је Милуновић који је присуствовао сједници Скупштине Удружења ратних војних инвалида у Новом Граду.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске уложило је у протеклом периоду 6,9 милиона КМ за пројекте у Новом Граду, од чега 2.830.000 КМ за стамбено збрињавање борачких категорија.

У Новом Граду средствима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите стамбено збринуто 187 породица.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Драган Врховац каже се с годинама повећавају здравствене компликације припадника ове категорије те да ће Савез упутити иницијативу да се свим ратним инвалидима од прве до четврте категорије омогући сваке године десетодневна бањска рехабилитација.

Врховац је навео да је приједлог овог савеза да се у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите и Фондом здравствене заштите омогући да ратним војним ивалидима буду бесплатни лијекови са Б листе.

Врховац каже да ће ове године економску подршку од по 2.500 КМ добити 15 ратних војних инвалида од којих су двојица из Новог Града.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да је ове године у општинском буџету предвиђено 86.000 КМ за Борачку организацију, 24.600 КМ за Организацију заробљених и погинулих бораца и несталих цивила те 24.000 за Удружење ратних војних инвалида.

"Ради се о средствима за редовно функционисање организација проистеклих из минулог рата. Осим тога, за стамбено збрињавање предвиђено је 30.000 КМ", рекао је Дрљача.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Нови Град Жарко Вујатовић рекао је да су у овој локалној заједници четири ратна војна инвалида запослена у паркинг служби.

Он је рекао да је прошле године из Фонда солидарности додијељено 18.500 КМ помоћи члановима Удружења.

Вујатовић каже да је за 11 година Фонд солидарности одобрио 187.670 КМ помоћи члановима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана