Милуновић: Потребна окупљања и сјећања на жртве

СРНА
Foto: СРНА

НОВИ ГРАД - Захваљујући Војсци Републике Српске нису се поновиле страхоте из Другог свјетског рата, покољ српског народа у Поткозарју и Подгрмечу, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић који је присуствовао обиљежавању храмовне славе у насељу Јабланица код Новог Града.

Први пут јутрос је организована литија од Храма Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду до Храма Светог Василија Острошког у Јабланици гдје је служена литургија, а потом помен погинулим борцима Војске Републике Српске.

Код спомен-обиљежја за 23 погинула борца из насеља Јабланица данас су положени вијенци.

Милуновић је честитао вјерницима празник Светог Василија Острошког, а свим борцима Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српског пука.

"Војска Републике Српске је славна војска која је донијела слободу за коју су пале бројне жртве. У Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је више од 23.000 наших сабораца", рекао је Милуновић.

Он је истакао да је допринос стварању Републике Српске дала и Прва Новоградска бригада, те подсјетио да је из Новог Града погинуло 338 бораца.

"Потребно је да се окупљамо и сјећамо жртава. Захваљујући Војсци Републике Српске нису се поновиле страхоте из Другог свјетског рата, покољ српског народа у Поткозарју и Подгрмечу", рекао је Милуноввић,

Министар је најавио да ће за изградњу спомен-дома код храма ово министарство обизбиједити 20.000 КМ, напоменувши да је већ помогло изградњу храма и спомен-обиљежја у Јабланици.

Свештеник Немања Видић рекао је да је литија, коју су данас први пут организовали, била ријека која је текла узбрдо.

"Призор је био величанствен", рекао је свештеник и додао да ће убудуће сваке године обиљежавање славе Храма Светог Василија Острошког почети литијом.

Након литургије, пригодан духовни програм извео је етно ансамбл Културно- умјетничког друштва "Уна". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана