Милуновић: Ни жртве ни злочинци не смију бити заборављени

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - У Сијековцу код Брода сутра ће бити обиљежено 30 година од стравичног злочина над српским народом који су починиле хрватске снаге, а за то још нико није одговарао по командној одговорности, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и поручио да ни жртве ни злочинци не смију бити заборављени.

"Суд и Тужилаштво БиХ протеклих година командну одговорност за ратне злочине резервисали су само за српске официре и старјешне", истакао је Милуновић на конференцији за новинре у Бањалуци. Милуновић је нагласио да Република Српска сваке године обиљежава страдање Срба у Сијековцу код Брода 1992. године да српске жртве не би биле заборављене као ни починиоци овог стравичног злочина. "Хрватске снаге починиле су стравичне ратне злочине над српским цивилима у Сијековцу за које још нико није одговарао по командној одговорности", рекао је Милуновић.

Он је напоменуо да је за овај ратни злочин одговарао само Земир Ковачевић, који је осуђен на 10 година затвора, док Нијаз Чаушевић, командир интервентног вода у Сијековцу, никада није одговарао за злочине које је починила његова јединица. Он је навео да је Чаушевић до 2007. године био у активној служби у Хравтској војсци када је пензионисан. Милуновић је подсјетио да је је у Сијековцу убијено девет српских цивила, од којих је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године.

На питање Срне да ли постоји могућност да овај ратни злочин коначно буде процесуиран с обзиром да постоји протокол о сарадњи између Тужилаштва БиХ и Хрватске, Милуновић је одговорио да из протеклих година види колико је осуђено злочинаца, који су злочине починили над српским цивилима на простору Републике Српске од 1992 до 1995. године у високој Крајини, Костајници, Козарској Дубици, Градишци.

"Познате су јединице које су учествовале у свим тим нападима, масовни злочини, али до сада нико није процесуиран. То довољно говори какав је облик сарадње и колико значи протокол о сарадњи Тужилаштва БиХ и Хрватске", рекао је Милуновић.

Обиљежавање 30 година од страдања у Сијековцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Службеник за односе са јавношћу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Маја Радетић рекла је да програм почиње у 10.30 часова служењем парастоса убијеним српским цивилима у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу.

Радетићева је навела да је у 10.45 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, а за 10.50 часова планирано је обраћање званичника. Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод. Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана