Миловановић: Хидроелектране Вишеград одреаговале на прави начин

СРНА
Миловановић: Хидроелектране Вишеград одреаговале на прави начин

БИЈЕЉИНА - Директор Јавне установе "Воде Српске" Мирослав Миловановић захвалио је одговорнима на Хидроелектрани /ХЕ/ "Вишеград" што су одреаговали на прави начин и припремили акумулацију за доток веће количине воде, што је веома важно за слив Дрине.

"Када је ријеч о поплавама, основна ствар је рано најављивање и упозоравање да бисмо имали што већи број дана прије неког инцидентног дана, када се очекују поплаве, јер је потребно да грађани и држава имају времена да припреме адекватан одговор и да се колико-толико заштите", рекао је Миловановић Срни.

Он је оцијенио као веома неозбиљно саопштење Цивилне заштите у Бијељини, издато прије два дана, према којем на овом подручју нема никаквих проблема.

"Они су сишли до корита ријеке Дрине и видјели да нема опасности. Међутим, суштина је да на вријеме најавимо, а најављено је да се поплавни талас очекује вечерас, односно сутра током дана", рекао је Миловановић и додао да с обзиром на припремљену акумулацију не треба очекивати неки црни сценарио у доњем току Дрине.

Он сматра да је опрезност републичких органа веома добра, јер је боље бити и превише опрезан него чекати шта ће да се догодити.

"Још једном захваљујем људима у ХЕ `Вишеград` који су са својим колегама у ХЕ `Бајина Башта` те ХЕ `Зворник` дјеловали синхроно како би припремили своје акумулације за већу количину воде коју очекујемо данас, вечерас и сутра", рекао је Миловановић.

Говорећи о дринском насипу у Бијељини, Миловановић је навео да ће једина сигурна и поуздана одбрана од поплава или високих вода какве су биле у Семберији 2014. године бити ако се изгради овај насип.

"Све остало је замајавање и бјежање од истине. Не постоји никакав други механизам, нити начин да се заштите Семберија и град Бијељина ако немамо дрински насип", рекао је Миловановић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске након поплава 2014. године обезбиједила више од 20 милиона долара за изградњу дринског насипа у Бијељини.

"Струка је урадила свој дио посла у сарадњи са колегама из Србије и ми као погранична локална заједница са друге стране имамо Србију која је радила на десној обали ријеке насип, а наши пројектанти су на лијевој морали да раде одређивање трасе и пројектовање у координацији са Србијом", рекао је Миловановић.

Он наглашава да насип мора бити компатибилан и на једној и на другој страни и да сада нико не може направити насип ако се са једне стране обале вода прелива на другу.

"Након што је обезбијеђен новац, извршено пројектовање и дефинисана траса, имали смо већ познату причу - а то је `побуна` власника неких пољопривредних парцела у неколико мјесних заједница који нису дозволили уговарање радова. Да смо то урадили тада, сада бисмо вјероватно били у завршној фази, ако не и на самом крају", појаснио је Миловановић.

Он је поновио да одговорно тврди да је Дрински насип једина сигурна одбрана од поплава.

"Влада Републике Српске је нашла и други начин у вријеме када су средства била обезбијеђена од Свјетске банке, а према њиховим правилима средства дозначавају након што неме никаквих жалби, што ми раније нисмо знали. Ако постоји само једна примједба или жалба власника парцеле пријекат стаје", рекао је Миловановић.

Он је појаснио да је Влада пронашла друге изворе финансирања, а сада је у завршној фази уговарања почетка изградње дринског насипа.

Према његовим ријечима, прошле године је било одређених техничких проблема са новим кредитором - Европском инвестиционом банком.

"На крају смо добили зелено свјетло да наставимо процедуру. Влада је утврдила општи интерес за тај први, најосјетљивији дио трасе од ушћа Јање у Дрину па до уставе грађевине у Јањи. Средства су обезбијеђена од ове банке, никакве притужбе или жалбе грађана сада не могу зауставити Владу Републике Српске, односно инвеститора и `Воде Српске` да се иде у ту процедуру", каже Миловановић.

Он је додао да би уговор требало да буде потписан до краја јануара.

"Имамо најаву једног од понуђача да би се могао јавити са жалбом на одлуку коју су донијеле `Воде Српске` када је у питању избор самог кандидата, што ће нас можда мало одвући за највише мјесец дана, не више", прецизирао је Миловановић.

Он је истакао да сада овако важан пројекат од општег интереса не може да заустави било који појединац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана