Миловановић: Грађани Семберије ноћас могу да буду мирни, Дрина стагнира

ГС
Миловановић: Грађани Семберије ноћас могу да буду мирни, Дрина стагнира

БИЈЕЉИНА - Грађани Семберије ноћас могу да буду мирни, рекао је директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић за РТРС.

- У односу на данашњи дан, ситуација је непромијењена. Ријека Дрина се од 16 часова налази у мировању. Ниво Дрине је испод 500 центиметара, па ћемо, надам се ноћас, из ванредног стања прећи у редовно стање одбране од поплава – рекао је Миловановић.

"Воде Српске" су ноћас, два сата иза поноћи измјериле водостај Дрине од пет метара и од тада је на снази ванредна одбрана од поплава.

Ријека Дрина на подручју града Зворника је у благој стагнацији и не очекује се да током ноћи дође до повећања водостаја, рекао је вечерас Срни руководилац градске Службе цивилне заштите Рајко Јурошевић.

Јурошевић је прецизирао да је проток Дрине на Хидроелектрани "Бајина Башта" у 19часова износио 1.739 метара кубних у секунди, док је доток Дрине на Хидроелектрани "Мали Зворник" био 1.884 метра кубна у секунди.

-Проток Дрине на Хидроелектрани „Мали Зворник“ вечерас од 20.00 часова коригован је на 1.820 метара кубних у секунди - рекао је Јурошевић.

Протекле ноћи је максималан проток Дрине на Хидроелектрани "Мали Зворник" износио 2.390 метара кубних у секунди.

Јурошевић је истакао да су и ријеке Сапна и Хоча у нормалном протоку и да се ситуација постепено стабилизије, као и да се Дрина полако повлачи из поплављених насеља Терминал у Каракају и Доњем Шепку.

Јурошевић је подсјетио да је изливањем Дрине из корита и даље поплављено пољопривредно земљиште у Тршићу, Роћевићу и Шепку.

Дрина ће се повући са поплављених подручја када проток на Хидроелектрани буде на нивоу око 1.600 метара кубних у секунди, напоменуо је Јурошевић и додао да су све путне комуникације на подручју Зворника проходне.

Припадници Службе цивилне заштите и даље прате ситуацију, а Градски штаб је у сталном контакту са хидроелектранама узводно од Зворника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана