Милован Крчо, директор Инспектората РС: Сива економија константно под лупом

Данијела Бајић
Милован Крчо, директор Инспектората РС: Сива економија константно под лупом

Сузбијање сиве економије континуирано је у фокусу дјеловања Републичке управе за инспекцијске послове. Лицима која су нерегистрована обављала дјелатност у протеклој години изрекли смо 270 забрана рада, док је у овој години за сада изречено око 30 таквих мјера, уз новчане санкције.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Инспектората РС Милован Крчо додајући да се сива економија може посматрати као потпуно нелегалан рад без регистрације и као злоупотреба у оквиру регистрованих дјелатности.

- Поред ангажовања радника на црно као облика сиве економије, нелегално обављање дјелатности најчешће је евидентирано у занатским и услужним дјелатностима те код изнајмљивања смјештаја. И код регистрованих субјеката има елемената сиве економије, у смислу поријекла робе и евидентирања промета - истакао је Крчо.

ГЛАС: У којим областима је било највише контрола?

КРЧО: Сваки сектор представља једну карику у ланцу инспекцијског система и сваки је подједнако важан. Највећи број контрола изврше тржишна и инспекција рада, које и имају највећи број инспектора. И други сектори су сразмјерно броју расположивих инспектора максимално ангажовани. Значај појединих резултата морамо посматрати и кроз актуелна дешавања те ћу поменути велики терет који су ветеринарски инспектори изнијели прошле године у борби са афричком кугом свиња.

ГЛАС: Колико често се грађани обраћају инспекцији и да ли су њихове жалбе оправдане?

КРЧО: У унутрашњем надзору лани је извршио 29.000 контрола, од чега је око 20 одсто ванредних на основу представки грађана, других органа и правних лица. Међутим, пријаве нису увијек оправдане. Пракса показује да у око 40 одсто случајева буде утврђено да је представка била оправдана.

ГЛАС: Да ли су Вам се обраћали радници од почетка године са жалбама да послодавци не поштују одлуку Владе РС о минималцу?

КРЧО: Инспекција рада у редовним контролама као једну од ставки провјерава и да ли су послодавци ускладили плате са наведеном одлуком и до сада нису утврђене веће неправилности. Ни сами радници се у протеклом периоду нису обраћали са таквим жалбама. Инспекција рада је за прва три мјесеца ове године извршила око 1.300 контрола, инспектори су сваки дан на терену и позивамо раднике да нам се обрате уколико су изложени кршењу њихових радничких права.

ГЛАС: Потрошачи тврде да су трговци искористили повећање минималца као оправдање за раст цијена намирница. Шта су показале контроле, има ли трговаца који злоупотребљавају ситуацију?

КРЧО: У овој години извршено је око 300 контрола које су се односиле на поштовање маржи те су трговцима изречене казне у износу од 135.000 КМ због прекорачења. Протекле године по том основу изречене су казне од око 640.000 КМ. Ми ћемо и у наредном периоду пратити стање. Подржавамо све кораке које законодавац предузима с циљем заштите стандарда грађана и спремни смо да као контролни орган на терену спроведемо све мјере које буду донесене с циљем контроле цијена.

Напади

ГЛАС: У Требињу је недавно нападнут ваш службеник. Колико су чести напади на инспекторе и шта су разлози таквих догађаја?

КРЧО: Посао инспектора, поред превентивних, подразумијева и изрицање репресивних мјера и казни, које субјекти контроле на различите начине прихватају. Забрињавајућа је чињеница да у појединим случајевима незадовољство контролисаног субјекта због присуства инспектора или изречене казне, од вербалног сукоба ескалира чак и до физичког напада. Овакве случајеве пријављујемо полицији која даље спроводи процедуре из своје надлежности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана