Милораду Новаковићу из Бихаћа потребна помоћ: У хладном подруму чека боље дане VIDEO/ФОТО

Милош Васиљевић
Милораду Новаковићу из Бихаћа потребна помоћ: У хладном подруму чека боље дане VIDEO/ФОТО

БИХАЋ - Да живот пише тужне људске приче, доказ је Бишћанин Милорад Новаковић којег је вихор рата протјерао са вјековног огњишта, а након три деценије, које је провео у селу надомак Бањалуке, од невоље се вратио тамо гдје је и рођен, али у подрум комшијске куће јер је његова порушена до темеља.

Уточиште је нашао у родном Горјевцу, а хладне зимске дане проводи усамљен, без струје и донедавно без шпорета. Да су ти услови испод сваког људског достојанства, каже парох бихаћки Славиша Милиновић.

- Новаковић се вратио око Нове године, живио је у Мишином Хану, међутим, морао је изаћи из те куће. Није имао гдје, него је дошао у Горјевац, у кућу Гојка Милиновића који се лани упокојио, а његови рођаци су му дали кључ од подрума, гдје сада живи - рекао је Милиновић који је био иницијатор акције да Новаковићу купе шпорет како би му скинули са рамена барем једну бригу.

Милиновић за “Глас Српске” каже да ће шездесетогодишњем Милораду помоћи како би у будућности имао и свој кров над главом.

- Ту гдје сада живи дрвена су врата, није имао ни шпорет 20 дана, а онда смо у сарадњи са Црквеном општином из Минхена скупили новац. У уторак смо купили шпорет да има на чему да се грије и да нешто скува. Црвени крст из Бихаћа довозиће му храну сваки дан, тако да неће бити гладан, а ми из Црквене општине обилазимо га сваки дан и носићемо му оно што му је најпотребније. У непосредној близини подрума гдје сада станује је његово кућиште, ту гдје је рођен, али је све срушено за вријеме рата - рекао је Милиновић.

Како каже, додатни проблем је што Милорад не види добро, али упркос томе, не сједи скрштених руку и не очекује помоћ мада му је она ипак потребна.

- Труди се, има двадесетак оваца, ради и сређује имање како би касније могао аплицирати и за неку донацију. Али ту није крај проблема, он нема чак ни личну карту, тако да ћемо отићи што прије да то ријешимо како би могао остварити права на социјалну помоћ и све остало што му припада - рекао је Милиновић.

Он каже да би куповина стамбеног контејнера била трајно рјешење.

- Наш циљ је да то уз помоћ добрих људи и остваримо како би имао гдје да легне, да буде условно и да нису око њега мишеви - рекао је Милиновић.

 

Сви хумани људи српском повратнику могу помоћи уплатом на жиро рачун 134-001-11300727-74, на име Српска православна црквена општина Бихаћ у Аса банци, али и контактирати са парохом бихаћким Славишом Милиновићем путем броја 064/402-46-54.

Суживот

Парох бихаћки Славиша Милиновић рекао је да је суживот у овом крају на задовољавајућем нивоу.

- Онима који су се вратили почетком двијехиљадитих куће су обновљене и имају солидне услове за живот. То је углавном старија популација, већина их има и пензију и од тога живе, уз помоћ најближих - рекао је Милиновић додавши да тренутно има око 50 повратника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана