Милићи: Пчелари даривали мед социјално угроженим и вишечланим породицама

Срна
Милићи: Пчелари даривали мед социјално угроженим и вишечланим породицама

МИЛИЋИ - Предсједник Удружења пчелара “Матица” из Милића Марко Томић уручио је по пет килограма меда за шест породица из категорије социјално угрожених и вишечланих породица, који је обезбијеђен у оквиру пројекта “Заштитимо пчеле, спасимо еко-систем”.

Томић је рекао да је ово прва подјела меда и да ће ова акција прерасти у традиционалну.

Он је рекао да је прошла година била добра до половине јуна када је солидно медило, а онда је дошла суша и остале су резерве од 15 килограма по кошници.

“За нас почиње сезона, буђење природе и пчела, цвијета џанарика. Сада углавном дајемо погаче, али вјерујемо да ће ова година бити медна”, навео је Томић.

Он је подсјетио да су општина Милићи, Удружење за развој и афирмацију друштва “Нодас” из Сарајева и Удружење пчелара “Матица” Милићи потписали Меморандум о разумијевању за развој пчеларства и производњу меда на подручју ове локалне заједнице путем пројекта укупне вриједности 80.000 евра.

Томић је рекао да милићко удружење, које је регистровано 2004. године, тренутно има 45 чланова и да је познато у Републици Српској по томе што има четири регистрована репро-центра за производњу матица.

Тридесетчетворогодишња Маја Ђурковић захвална је Удружењу пчелара што је, између осталих, одабрало њену породицу да добије мед, један од омиљених слатких производа чланова њеног домаћинства.

“Свака помоћ нам добро дође јер само муж ради у једној приватној пилани, ја сам инвалид, а имамо четворо ђеце школараца о којима треба свакодневно бринути. Сналазимо се некако, битно је да су ђеца здрава”, рекла је Ђурковићева Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана